Утім, усупереч їм реалізація проекту, хоч і з проблемами, але добігає кінця. За повідомленням дочірньої компанії, нинішнього оператора транзиту Nord Stream 2 AG, труби залишилося прокласти на 15 км маршруту.

Але будівництво «Північного потоку-2», котрий за планом мав подвоїти постачання газу з Росії до Німеччини через Балтійське море, знову загальмувалося. Цього разу — через програну днями Nord Stream 2 AG в суді справу про звільнення газопроводу від вимог оновленої газової директиви ЄС.

Вона зобов’язує операторів резервувати до 50 % потужностей транзитів, які проходять у морській економічній зоні країн Євросоюзу, для прокачування палива від альтернативних постачальників. Тобто «Газпром» може завантажувати трубу власними вуглеводнями лише наполовину. Решту обсягів йому доведеться виставляти на аукціон для інших учасників. Але така умова для «Газпрому» — проблема, оскільки він у РФ монополіст на експорт газу трубопроводами, тож жодна російська компанія не отримає доступу для постачання палива цим транзитом.

Компанія Nord Stream 2 AG заявила про незгоду з такою позицією, а також про намір найближчим часом оприлюднити подальші дії у цьому напрямку. А поки що оператор шукає варіанти, як подолати цю ще одну перепону на шляху до європейських споживачів російського газу. Тож вочевидь баталії навколо газопроводу ще триватимуть...

Тим часом німецькі чиновники, за повідомленням видання Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 26 серпня, підказали власне бачення розв’язання проблеми: «Продати «Північний потік-2»! На їхнє переконання, подолати обмеження потужності транзиту, пов’язане з дією газової директиви ЄС, можливо лише у разі, якщо «Газпром» його продасть.

І хоч Nord Stream 2 AG уже подала заявку на проведення сертифікації як незалежного оператора цієї газотранспортної мережі, проте рішення ще не ухвалене. Як стверджує автор статті у FAZ, такий маневр необхідний для виконання вимоги щодо розподілу за рахунок відокремлення операцій трубопроводу від материнської компанії з огляду на бухгалтерський облік та операції. Утім, джерела видання вважають, що оминути умови газової директиви у будь-якому разі не вдасться, тож продаж трубопроводу неминучий. Утім, і в такої позиції є опоненти, мовляв, життя не зупиняється, все змінюється, у тому числі — закони й правила...

Берлін.