«Всіх українських громадян, які заявили про бажання виїхати з Афганістану, ми вже евакуювали. Звичайно, ще можуть бути люди, які перебувають в інших місцях Афганістану, і в разі їхнього звернення ми будемо використовувати всі наші можливості, дипломатичні контакти для продовження евакуації», — повідомив під час брифінгу в аеропорту керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

МЗС України повідомило, що загалом «спільними зусиллями українських дипломатів, військових і розвідників з Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців, членів їхніх сімей, іноземних журналістів, міжнародних правозахисників та людей, яким загрожувала небезпека». При цьому Україна увійшла до кола європейських держав, які провели найбільш успішні евакуаційні операції з Афганістану. Згідно зі статистикою, опублікованою Міністерством, найбільше осіб з Афганістану евакуювали Велика Британія — майже 15 000, Німеччина — 5 300, Франція — 3 000, Іспанія — 2 200, Бельгія — 1 400, Польща — 1 100, Данія — 100, Україна — 650.

Що стосується Сполучених Штатів, то вони за останні два тижні евакуювали більш як 100 тисяч осіб. «Незважаючи на надзвичайні небезпеки і ризики, ми змогли евакуювати більше 100 тисяч осіб за лічені дні. Ми можемо — і повинні — завершити нашу місію», написав у Твіттері президент США Джо Байден.

Сьогодні, 31 серпня, збігає граничний термін, коли США мали завершити виведення своїх військ з Афганістану. Проте раніше Джо Байден в інтерв’ю телеканалу ABC заявив, що американські військові можуть затриматися в Афганістані і після цієї дати у разі, якщо в країні ще залишатимуться люди, які потребуватимуть евакуації. «Ми не підемо, поки всіх не витягнемо», — запевнив президент США.

Проте щодень і так непростий процес евакуації стає ще важчим. Минулого тижня майже 200 осіб стали жертвами двох терактів, вчинених смертниками у натовпі людей, що бажали потрапити на рятувальні літаки. У результаті нападів загинули й американські військові. У неділю американці попередили теракт, атакувавши з безпілотника автомобіль з вибухівкою та терористами-смертниками неподалік від аеропорту Кабула.

Учора аеропорт Кабула атакували п’ятьма ракетами, які, однак, не влучили в летовище, а були перехоплені системою протиракетної оборони, повідомило агентство Reuters. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі поінформувала, що попри ракетну атаку евакуація продовжується.