Останніми місяцями відносини Албанії та Косово дещо охололи. Причиною став проект створення міні-Шенгена, що його активно підтримує влада Тирани і "втягує" у нього сусідів. Приштина виступає проти нього й тільки тому, що із цією ініціативою виступила Сербія. Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама намагався переконати сусідів. Він назвав проект, який у липні цього року на зустрічі в Скоп'є був перейменований в Open Balkan, ясним і осмисленим кроком у майбутнє всіх країн регіону. А у Приштині не згодні із цим. 

В офісі прем'єр-міністра Косово цей проект, як і раніше, називають "міні-Шенгеном" і вважають, що його хочуть реалізувати без урахування проблем регіону. "Ми запропонували зміцнити регіональне співробітництво від CEFTA до CEFTA відповідно до моделі EFTA-EEA, яка принесе користь одночасно всім країнам Західних Балкан", -- йдеться в заяві прес-служби уряду Косово. Уряд Приштини закликав лідерів інших країн Західних Балкан залишатися відданими трансатлантичним відносинам і цінностям Європейського Союзу, а не підтримувати сумнівні регіональні проекти. 

Різні підходи до створення та функціонуванню Open Balkan, якщо не розсварило голів урядів Албанії та Косово, то внесло відчутний холодок у їхні контакти. Еді Рама, оголосивши минулого тижня пріоритети свого нового уряду, який почне працювати в найближчі дні, заявив, що має намір кардинально змінювати відносини із Приштиною.  Він рекомендував депутатам парламенту від правлячої Соціалістичної партії частіше зустрічатися з косовськими колегами й не тільки "пропонувати їм ідеї, які відповідатимуть інтересам обох країн", а й переконувати в їх корисності та перспективності. 

Не дивно, що албанська опозиція стала на бік влади Приштини. Лулзім Баша, який очолює Демократичну партію Албанії, заявив, що зустрічі ініціаторів проекту Open Balkan (Еді Рами, Зорана Заєва, прем'єра Північної Македонії, й Александра Вучича, президента Сербії) марні. За його словами, вони нічого нового не дають, "крім світлин і заміток у газетах". Опозиціонер уважає, що уряд Албанії просто зобов'язаний наполягати: першим кроком у цьому процесі має стати "взаємне визнання Косово й Сербії", а його продовженням -- розвиток ініціативи вільного пересування в регіоні.