Минулого тижня уряд Греції дав вказівку керівникам лікувальних установ, будинків для людей похилого віку відправляти всіх співробітників, які не пройшли вакцинацію, у неоплачувану відпустку. 

Щоб висловити ставлення до цих заходів, у неділю більш як сім тисяч медичних співробітників і членів їхніх родин вийшли в Афінах на акцію протесту. У руках у них були не тільки національні прапори, ікони, хоругви, а й плакати зі зверненням до влади -- "Ми не проти вакцинації, ми -- проти фашизму!", "Греція -- демократична країна! Хай живе демократія!". Водій машини швидкої допомоги Христос Бакакіос заявив в ефірі національного телебачення, що вже кілька місяців виїжджав із бригадою лікарів на всі виклики до хворих на коронавірус, допомагав санітарам класти їх на ноші, тобто працював у важких умовах, а тепер отримав попередження про те, що його відправляють у неоплачувану відпустку. Медична сестра, яка також відмовилася від щеплення через проблеми зі здоров'ям, назвала рішення влади, щонайменше, безглуздим. "Система охорони здоров'я Греції просто впаде, якщо всіх тих, хто не вакцинований, але доглядає за хворими, відсторонять від роботи. Зараз лікарні вже переповнені, у них відчувається нестача не тільки лікарів, а й медсестер, доглядальниць, санітарів. Ніхто з вулиці не замінить їх...", -- заявила медсестра. На мітингу обговорювалася й раптова смерть 71-літнього стоматолога, який щепився проти коронавірусу, але це не захистило його. 

Ініціатор протесту Файдон Воволіс, який має свою приватну клініку в Кіфісії, заявив, що зробив раніше щеплення. Але зараз би, коли це вимагають робити насильно, відмовився б від вакцинації, адже тиск, що його чинять не тільки на колег, а й на всіх людей, виходить за межі розумного. Він назвав заходи влади "новим проявом нацизму" і "санітарним апартеїдом".

Влада, звичайно, не могла не помітити цей протест і вимоги людей, проте нагадала що, за останніми офіційними даними, що їх привела газета "Катімеріні", на 19 серпня в лікарнях працюють 19 416 людей, які не пройшли імунізацію. До цієї цифри треба додати ще 2 248 співробітників з первинної медико-санітарної допомоги. Крім того, греків попереджають, що майже 99 відсотків важкохворих і підключених до апаратів штучної вентиляції легенів раніше категорично відмовлялися від щеплень. І зараз перебувають на межі життя та смерті. 

Нехтувати цими повідомленнями настійно не рекомендують і повідомляють, що тільки в день проведення масових протестів у країні було зареєстровано майже 1 500 нових випадків зараження COVID-19.