За його словами, влада Скоп'є виконала всі вимоги ЄС для початку переговорного процесу про вступ у нього. Але дата їх початку постійно відкладається через позицію всього однієї країни - Болгарії. "Для нас членство в ЄС не має альтернатив. Республіка Північна Македонія прагне приєднатися до європейського співтовариства не заради членства в ньому, а для досягнення європейських стандартів рівня життя та застосування їх у всіх сферах нашого суспільства", - заявив Заєв.

Прем'єр-міністр ще раз нагадав, що його країна за короткий історичний відрізок вирішила всі спірні питання із сусідніми державами. Із Грецією було підписано договір про перейменування країни, а з Болгарією - про встановлення добросусідських і дружніх відносин. Північна Македонія може служити успішною моделлю функціонування мультиетнічної спільноти. Вступ до НАТО перетворив країну на чинник стабільності на Західних Балканах і вивів на лідируючі позиції в регіональному співробітництві.

Але попри ці досягнення країна так і не одержала запрошення до переговорів на вступ до ЄС. Зоран Заєв заявив, що Європейський Союз нагромадив величезний моральний борг перед Північною Македонією, та закликав Брюссель до його виконання.