У п'ятнадцятьох селах Пловдивської області град розміром з апельсин знищив увесь незібраний урожай, "розбомбив" теплиці.

Фермери оцінюють збиток, завданий їм градами, у кілька тисяч євро та провину покладають на керівників обласного управління з боротьби із градами. Вони стверджують, що, коли до їхніх полів наближалися чорні градоносні хмари, пункт, де розташовані гармати, що ракетами мали запобігти випаданню крижаних опадів, не діяв. На виправдання керівник відомства з боротьби із градами Георгій Михайлов заявив, що за кілька хвилин до бурі була отримана заборона стріляти, бо в небі в той час перебували літаки НАТО, що брали участь із 23 серпня по 3 вересня в спільних болгарсько-американських навчаннях "Тракійське літо-21". Водночас транспортний літак США заходив на посадку на найближчий від Пловдива військовий аеродром. При цьому заборона на обстріл грозових хмар діяла більше години. "Мені невідомо, чи перебували точно під час випадання градів у повітряному просторі літаки, через які була б накладена така заборона. Адже нам ніхто не пояснює. Команду заборонити стріляти ми одержали з єдиного центру управління повітряним рухом, яка обов'язкова до неухильного виконання...", - пояснив Георгій Михайлов журналістам.

Міністр сільського господарства Болгарії Христо Бозуков, котрий побував у понеділок на полях фермерських господарств Пловдивської області, пообіцяв, що відомство запустимо в дію всі механізми для відшкодування збитку. Посол США в Болгарії Херо Мустафа також пообіцяла надати матеріальну допомогу болгарським хліборобам.

Так збіглося, що в ці дні болгарське телебачення повідомляло про буревій "Іда", який пройшовся американським штатом Луїзіана та забрав життя двох людей. Певна річ, стихійні лиха, що накрили Болгарію та США, непорівнянні ні за силою, ні за масштабами. Але гроза в Болгарії забрала також два людські життя. У Софії блискавка влучила в 25-літнього хлопця, який до дощу вийшов вигулювати собаку в найближчий парк. Від зливи він спробував заховатися під високим деревом, де в нього й вцілив грозовий розряд. Постраждав, але не смертельно, ще один перехожий, що заховався там само.

А в неділю блискавка вразила тренера футбольної команди "Хебар", що виступає в другій національній лізі. Вона проводила контрольний матч у селі Лесичево Пазарджицької області. Буря раптово накрила стадіон, але футболісти разом із тренером, що також грав, вирішили не залишати поле. Блискавка раптово влучила просто в наставника команди "Хебар" Івана Ранчева, який помер на місці. Від розряду постраждало ще чотири футболісти, які дістали опіки. І це при тому, що на стадіоні було встановлено два громовідводи... Зараз експерти розбираються, чому вони не змогли відвернути удар блискавки від спортсменів.