На сході відбувається внутрішньоукраїнський конфлікт. Київ планує військовий наступ на Донецьк».

І це лише частина упереджених тверджень, якими оперує російський пропагандистський апарат. Саме таким є висновок громадської організації «Україна-2050».

Дані отримано під час моніторингової кампанії щодо дезінформації відносно України та української діаспори. 165 спеціалістів із 56 країн дослідили ЗМІ, соціальні мережі та інші інформаційні ресурси, що виходять 42 мовами.

«Основним сучасним викликом для міжнародної спільноти є підвищення обізнаності щодо дезінформації серед населення, а також формування кращого розуміння небезпеки користування інформацією, не знаючи її джерел і мотивів», — повідомив у Києві на брифінгу президент ГО «Україна-2050» Євген Чолій.

Росія веде потужну гібридну війну проти України, щоб встановити контроль над нею. Дезінформація є дуже важливим її інструментом.

Проект протидії розпочався наприкінці січня. Головною метою такої роботи є аналіз даних і сприяння зменшенню таких неправдивих суджень. Завдяки такій програмі вже розроблено алгоритми протидії дезінформації на Фейсбуці. Як зазначають у громадській організації, таке зрушення — лише перший етап.

«Україна та її 20-мільйонна діаспора повинні докладати зусиль для протидії дезінформації й тим самим запевнити, що міжнародна спільнота формує свою думку і приймає рішення щодо України і її діаспори на основі саме правдивої інформації», — закликає до відповідального сприймання і споживання даних у своїй промові Євген Чолій.

У звіті європейської організації EUvsDisinfo, яка протидіє дезінформації, йдеться про те, що із 11 000 загальних прикладів дезінформації з боку Росії 4 100 спрямовано проти України. Найбільше таких неправдивих новин, звичайно, про воєнні дії на сході України.

Президент України Володимир Зеленський обговорював це питання і на форумі «Україна 30. Культура, медіа, туризм». За його наказом має розпочати свою діяльність Центр протидії дезінформації, який з часом повинен стати міжнародним.