Боснійські ЗМІ повідомляють, що у вівторок Шефік Джаферович, який представляє інтереси етнічних боснійців у президії, звернувся із проханням до нового Верховного представника міжнародної спільноти в БіГ Крістіана Шмідта - змінити представника сербів у колективному органі управління країною.

Джаферович обґрунтував своє прохання тим, що Додік, оголосивши про бойкот органів влади БіГ через незгоду з рішеннями попереднього Верховного представника Валентина Інцко, майже повністю блокував роботу колективного органу управління державою. Боснійський інформаційний портал Klix процитував його слова: "Додік голосував проти всіх пунктів порядку денного президії. Були прийняті до розгляду всього одне чи два питання, щодо яких рішення ухвалюється більшістю голосів, а не повним консенсусом". Представник боснійців додав, що президія навіть не змогла призначити нових послів БіГ в іноземних державах через "шкідницьку" поведінку Додіка. Джаферович зазначив, що він і Желько Комшіч (представник хорватського населення в колективній президії БіГ) не раз просили Додіка переглянути свою політику стосовно роботи президії. Але завжди отримували відмову. А тепер їхній терпець урвався, і вони чекають від міжнародного співтовариства гострої реакції на поведінку людини, яка діє на шкоду інтересам Боснії і Герцеговини.

Як повідомляє портал Klix, він навіть голосував проти поїздки Желько Комшіча та Шефіка Джаферовича в словенське місто Блед, де 2 вересня почав роботу регіональний Стратегічний форум за участі глав балканських країн. Мілорад Додік відмовився від участі в цьому форумі тільки тому, що в Словенію поїхав і Високий представник у БіГ Крістіан Шмідт, якого він уважає нелегітимним. За словами Додіка, оскільки президія Боснії і Герцеговини на Стратегічному форумі в Бледі буде представлена не в повному складі, то Комшіч і Джаферович можуть бути присутніми на ньому лише як приватні особи, а не представники усієї держави. Але два члени президії БіГ все-таки беруть участь у форумі, де, крім інших тем, обговорюватиметься й одна з найважливіших - "Майбутнє Європи - розширення".

Боснійська партія "Демократичний фронт" у вівторок виступила із заявою, в якій прокоментувала рішення Мілорада Додіка не брати участі у регіональному Стратегічному форумі в Словенії. На думку її керівників, неучасть Додіка в цьому важливому для балканського регіону форумі добре відіб'ється на справах Боснії, бо "інші два члени президії зможуть повністю представити державу БіГ і її громадян і висловити на ньому позицію країни". У коментарі особливо підкреслюється, що в словенському форумі бере участь президент Сербії Александр Вучич. А це значить, що Додік через свої амбіції залишився в цілковитій самоті й вступив до фази "політичної та дипломатичної самоізоляції".