Про це заявив Президент Володимир Зеленський 2 вересня під час спілкування з викладачами та експертним середовищем Стенфордського університету в межах візиту до США. 

Відповідаючи на запитання, чи не боїться він, убивши «дракона», стати «драконом», глава держави сказав: «Українське громадянське суспільство настільки сильне, вільне й демократичне, що хто б що не хотів, хто б собі що не придумав, «дракона» з’явитися в Україні неможливо. Крила підріжуть».

Володимир Зеленський відзначив, що українці та росіяни мають спільні періоди історії та перемоги, водночас державна політика Російської Федерації відрізняється від української державної політики й спрямована на те, щоб щось забрати, а не дати. «Ми читали сигнали Російської Федерації — нібито Україна не хоче закінчити війну. Дивно. Війну не ми почали. Ми то із задоволенням хочемо закінчити. Але ми її не починали», — наголосив Зеленський, повідомляє Офіс Президента.

Тема війни на сході України, окупації Криму, енергетичної безпеки так чи інакше була присутня під час усіх зустрічей у Сполучених Штатах, зокрема і під час зустрічі з членами Українського кокусу (групи підтримки) в Конгресі США.

Глава держави відзначив дієву двопартійну й двопалатну підтримку в Конгресі, яка є важливою основою стратегічного партнерства та базується на спільних цінностях і довгострокових інтересах. «Ми продовжуємо обстоювати спільні зі Сполученими Штатами демократичні цінності та зацікавлені у виведенні стратегічного партнерства на якісно новий рівень», — сказав він.

«Конгрес на основі двопартійності буде стояти пліч-о-пліч з нашими партнерами і союзниками у світі», — запевнила конгресвумен від Республіканської партії Вікторія Спартц, яка, до слова, має українське коріння, повідомляє «Голос Америки».

Говорячи про загрози від «Північного потоку-2», Володимир Зеленський висловив переконання, що «санкційний тиск на цей проект має бути збережений. Лише санкції США щодо «Північного потоку-2» можуть стимулювати РФ до домовленостей та їх дотримання», інформує ОП. Марсі Каптур, співголова групи підтримки України у Палаті представників, повідомила «Голосу Америки», що було питанням енергетики і важливості того, щоб Україна стала енергетично незалежною країною, незважаючи на «Північний потік-2», під час зустрічі було приділено багато уваги. «Я глибоко переживаю за Європу, що стає залежною від брудного російського газу. В умовах кліматичних змін ми не можемо дозволити, щоб брудний газ заполонив європейський континент. Тому нам потрібні альтернативи, і Україна може стати експортером енергетичних ресурсів», — сказала вона. Також Марсі Каптур виступила за ідею спеціального статусу Україні як партнера НАТО.

Конгресмен від штату Мічиган Енді Левін пообіцяв Президенту України підтримку в енергетичній співпраці. «Я запропонував співпрацювати з міністеркою енергетики США Гренголм, щоб ми у партнерстві з Україною співпрацювали у напрямі пришвидшення процесу самозабезпечення відновлюваною енергією... і ми відразу на місці провели відповідний діалог з його міністром енергетики», — заявив конгресмен Левін на своєму веб-сайті, повідомляє «Голос Америки».