Жодна з них досі не підкидала електорату стільки колізій, як ця: після 16 років перебування при владі консервативний блок Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) програє своїм головним конкурентам практично напередодні федеральних виборів.

Принаймні про це свідчать опитування громадської думки. Зокрема, лівоцентристська Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), котра ще недавно безупинно втрачала популярність, нині випереджає консерваторів на п’ять позицій. А досі її начебто не дуже харизматичний лідер і кандидат на посаду канцлера Олаф Шольц у недільних телебатах був переконливішим від інших претендентів на цих перегонах.

Крім Олафа Шольца, у боротьбі за крісло глави уряду бореться Армін Лашет від блоку ХДС/ХСС, якого сама Ангела Меркель назвала майбутнім канцлером ФРН. Недавно вона зазначила, що надзвичайно цінує особисті якості Лашета, зокрема «першочергову увагу до гідності людей і будівництва мостів між ними». Утім, усупереч надіям канцлера, Армін Лашет, за даними різноманітних політичних рейтингів, не зумів завоювати довіру та симпатії німецьких виборців.

Також у виборах бере участь Анналена Бербок від партії «зелених», яка на фінішній прямій перегонів теж трохи розгубила довіру виборців.

Тим часом Олаф Шольц уже оприлюднив власне бачення ситуації, з ким зокрема його партія може формувати правлячу коаліцію. Для цього у соціал-демократів визначилось кілька можливих шляхів. Щоправда, для багатьох оглядачів його заява про те, що СДПН не виключає можливості об’єднатися з крайньо лівою партією «Die Linke» (Партія лівих), стала несподіванкою.

Передусім його конкуренти-консерватори вважають, що такий розклад означатиме велике відхилення від центристського спрямування Німеччини. Та й сама глава Кабінету Ангела Меркель, яка жорстко розкритикувала Шольца, була категоричною: «Зі мною як з канцлером ніколи не буде коаліції, в якій беруть участь крайні ліві. Питання того, чи поділяє зі мною цю позицію Олаф Шольц, залишається відкритим. У цьому контексті між мною і ним — величезна різниця щодо майбутнього Німеччини», — заявила вона на одній з прес-конференцій.

Утім ще зарано говорити про остаточний результат. Принаймні про те, з представників яких політичних сил буде сформований новий уряд. Та й цей процес вимагає тривалого часу. Передусім тому, що, за прогнозами, жодна партія навіть не наблизиться до потрібних 30 % голосів. Що змусить розглядати найрізноманітніші варіанти коаліції.

Це також зазначив в інтерв’ю виданню «Die Tagesspiegel» глава фракції «Ліві» в Бундестазі Дітмар Бартш. Він прогнозує, що Ангела Меркель, найімовірніше, виконуватиме обов’язки канцлера ще щонайменше до Різдва, 25 грудня, оскільки навряд чи уряд вдасться сформувати швидше.

Парламентські вибори у Бундестаг відбудуться 26 вересня. За їхніми підсумками буде обрано нового канцлера та сформовано новий уряд. Ангела Меркель, котра очолювала його з 2005 року, заявила, що після виборів вона не має наміру займатися політичною діяльністю.

Цікаво

Ангела Меркель, котра очолювала уряд упродовж 16 років і була в політиці 30 років, стала першою у Німеччині жінкою, котра обіймала таку посаду;
На заслужений відпочинок Меркель може піти після виборів у Бундестаг;
Після відставки Ангела Меркель отримуватиме пенсію у розмірі 15 тис. євро щомісяця;
Після відставки Ангелі Меркель надаватимуть кошти на утримання двох помічників, стенографіста і офіс-менеджера;
Ангела Меркель після відставки також матиме право обіймати державну посаду.

Берлін.

Фото автора.