Причиною для протестів стала намічена на неділю в місті інтронізація Йоаникія II, обраного сербською православною церквою на вищу духовну посаду в сусідній незалежній державі, — митрополита Чорногорії та архієпископа Цетинє.

Ще в суботу за закликом президента Чорногорії Мило Джукановича, резиденція якого розташована в Цетинє, сотні чорногорців спорудили барикади на в’їздах до міста, щоб не допустити висуванця Сербської православної церкви до будівлі митрополії. Вони протестували проти втручання Сербської церкви в духовне життя чорногорців і ще раз нагадали уряду, що Чорногорія в 2006 році відділилася від Сербії. Чому ж церква країни дотепер залишається під впливом Сербії? До речі, президент Чорногорії Мило Джуканович також виступає проти цього. Іншої думки дотримується прем’єр-міністр Здравко Кривокапич, якого вважають просербським політиком.

Активістка Анжела Іванович у заяві чорногорським і сербським тележурналістам висловила думку більшості чорногорців: «Ми на барикадах, тому що нам набридло, що Белград заперечує нашу націю й «качає» нам свої релігійні права. Всі релігійні об’єкти, побудовані в Чорногорії, належать її народу та державі. Це мають пам’ятати в Белграді».

Поліції, яку стягнули в Цетинє з усією Чорногорії, не вдалося розібрати перешкоди на в’їздах до міста, адже на них усю ніч чергували люди. Рано вранці вони підпалили покришки від автомобілів, і на всіх під’їздах до міста видимість була нульовою.

Тому в неділю на церемонію інтронізації Йоаникія II і Сербського патріарха Порфирія доправили під охороною спецназівців вертольотом. Але й у місті їх зустріли камінням та пляшками. Люди вимагали відділення місцевої церкви від Белграда.

Поліції довелося розганяти їх сльозогінним газом. Давня традиція інтронізації митрополитів у Цетинє не була порушена. А дії протестувальників прем’єр-міністр Чорногорії Здравко Кривокапич назвав «терористичним актом» і фактично санкціонував застосування проти них спецзасобів.

На цьому ґрунті намітилося нове протистояння між президентом Мило Джукановичем і прем’єр-міністром Здравко Кривокапичем, які обмінялися звинуваченнями на адресу один одного. Слова «зрадник» і «підбурювач» були наневиннішими у сварці представників двох гілок влади.