Досі відстежувати такі поточні щеплення мали право лише медичні клініки, але вже невдовзі надавати таку інформацію — за запитом роботодавця — зобов’яжуть і співробітників закладів із догляду за людьми похилого віку та дітьми.

За словами міністра охорони здоров’я Єнса Шпана, котрий і сам підтримує новацію, за можливість надання інформації висловилася більшість представників правлячої коаліції. Це правило стосується працівників шкіл, дитячих садків і будинків престарілих. Проте поширювати його на іншу офісну роботу поки що не передбачається.

Також в інтерв’ю виданню Spiegel глава відомства охорони здоров’я зазначив, що хоч він сам вбачає сенс у цьому заході, але його точка зору не отримала достатньої підтримки у колег-міністрів. Зокрема міністр праці Хубертус Хайль виступає категорично проти розширення нового правила, посилаючись на захист конфіденційних даних співробітників про їхнє власне здоров’я.

Проте Єнс Шпан повідомив, що відомство планує запровадити й обіцяні раніше послаблення, зокрема, для школярів. Приміром, якщо на заняттях усі учні були в захисних медичних масках, то в разі захворювання одного, на карантин потрібно йти не цілому класу, як досі, а лише сусідам по парті інфікованого учня.

Утім Шпан вважає, що в школах слід ширше застосовувати ПЛР-тести — щодня перед заняттями, оскільки велика кількість школярів ще не щеплена. Поки що у Німеччині немає офіційно схвалених вакцин для дітей, молодших 12 років.

Тим часом показник інфікованості коронавірусом у ФРН продовжує зростати. Станом на 4 вересня він становив 80,2 на 100 тис. осіб, хоч тиждень тому цей показник становив 70,3. Тож німецькій владі не вдалось утримати високий темп вакцинації до осені, як передбачалося.

За повідомленням самого міністра охорони здоров’я, 65,6 % — трохи менше, ніж 55 млн осіб — щеплені щонайменше однією дозою препарату, а 61 % — понад 50 млн — мають повний захист від коронавірусу.

Єнс Шпан в інтерв’ю радіо Ост-Вест також зазначив, що показники захворюваності та ситуація у відділеннях інтенсивної терапії свідчать про те, що нині у Німеччині спостерігається пандемія невакцинованих пацієнтів. «Тож щеплення захищає!» — переконаний міністр.

Берлін.