Такий невеселий прогноз зробив відомий економіст Яніс Хадзідімітріу, повідомляють грецькі ЗМІ.

На шокове зростання цін звертає увагу уряду й Спілка споживачів Греції. На початку вересня греки почали отримувати дуже високі рахунки за електроенергію, спожиту в серпні. Це спричинило зростання цін на проїзд в електротранспорті, багато продуктів харчування. І перш за все - на хліб. У Спілці споживачів вважають, що до кінця осені ціни на все зростуть якщо не на 50 відсотків, то точно на 20. Так, м'ясо на початку вересня подорожчало вже на 17 відсотків, масло і молочні продукти - на 5 відсотків, фрукти та городина - на 15. Стрімко підвищуються ціни на бензин і дизельне паливо. При цьому на островах одна заправка на АЗС коштує набагато вище, ніж у континентальній частині країни.

Опозиційні партії в парламенті не тільки звертають увагу міністрів на ці зростаючі проблеми, а й вимагають вживати термінових заходів. Бо водоверть цін до зими затягне в вирву бідності тисячі малозабезпечених. Передусім опозиція наполягає на тому, щоб був знижений податок на додану вартість на всі товари першої необхідності, щоб влада зменшила апетит постачальників електроенергії та власників АЗС, що одержують надприбутки.

Ця проблема стала темою для обговорення на черговому засіданні уряду. Після нього міністр розвитку й інвестицій Греції Адоніс Георгіадіс вирушив на телеканал ERT1. Він порадив громадянам зберігати спокій і запевнив, що уряд готується до очікуваного цінового цунамі. За його словами, ціни на геть усе зростають у глобальному масштабі, тому зачеплять й Грецію. "Найімовірніше, підвищення не буде постійним, а стрибкоподібним. Тенденція матиме деякі тимчасові характеристики, пов'язані з нормалізацією ринку після пандемії та карантину, що породили дуже великі проблеми. І не тільки для нас", - пояснив міністр. Він підтвердив, що восени очікується зростання цін на більш як 500 найменувань товарів. Проте уряд уважно стежитиме за цим явищем і вживатиме необхідних заходів. І дав зрозуміти, що втручатися в ринкову економіку не буде.

Міністр розвитку й інвестицій пообіцяв, що про ці заходи в найближчу суботу конкретно повідомить прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс після відкриття традиційної осінньої міжнародної виставки в Салоніках. Попередньо Адоніс Георгіадіс лише зміг загалом обмалювати частину заходів. В основному це буде допомога вразливим групам населення в тих сферах, де держава може діяти без шкоди для економіки. "На засіданні уряду ми уважно розглядали різні заходи. Змушений констатувати, що простих розв'язань проблеми немає. Але буде зроблено все можливе, щоб не було ще більш загрозливих наслідків", - заспокоїв співвітчизників член уряду.