Щойно завершився візит Президента Володимира Зеленського до США, як до України прибула делегація Конгресу Сполучених Штатів Америки. До складу делегації увійшли сенатори Ліндсі Грем, Джон Баррасcо, Томмі Табервілль, Бен Сесс та член Палати представників США Вільям Тіммонс. Конгресмени зустрілися з Президентом України, міністрами закордонних справ і оборони. Говорячи з пресою, конгресмени наголосили, що в американському Сенаті і серед американського народу є потужна двопартійна підтримка України.

«Ми підтримуємо український народ в його боротьбі проти російської агресії. У вас дуже багато прихильників у світі, з огляду на боротьбу за вашу свободу і незалежність. Світ уважно спостерігає за цим, і він на вашому боці», — сказав Бен Сесс. «Ми хочемо того, що і всі українці — свободи, економічного процвітання і безпеки. Можете розраховувати на Сполучені Штати, ми зробимо все, щоб підтримати вас», — зауважив Вільям Тіммонс.

Сенатор Ліндсі Грем повідомив, що його мета — в найближчі роки укласти між Україною та Сполученими Штатами угоду про створення зони вільної торгівлі. «Це буде сигнал для світу, що Україна відкрита для бізнесу. Але щоб досягти цієї мети, треба більше зробити в напрямі подоланні корупції в Україні. Ми цінуємо реформи, які є, але потрібно зробити більше», — сказав він.

Окрім того, сенатор зауважив, що в умовах російської агресії щодо України США повинні надавати більше допомоги нашій державі. «Ми допомагатимемо модернізувати морський флот, надамо більше систем «Джавелін». Ми хочемо збільшити ціну, яку Росія заплатить за свою агресію. Ми не прагнемо конфлікту, і прагнемо до дипломатичного розв’язання проблем. Однак єдина мова, яку розуміє Путін, — це мова сила. Тож ми сподіваємося зробити Україну потужнішою у військовому плані, економічно, і найкраще, що може статися у цьому напрямі — це угода про створення вільної економічної зони між Україною та США. Кожен республіканець, і кожен демократ розуміє, що відвернутися від України означає відвернутися від свободи як такої. Коли йдеться про Україну, то єдине скажу — треба робити більше», — сказав Ліндсі Грем.

Як повідомив Офіс Президента, під час зустрічі Володимира Зеленського з американськими конгресменами  йшлося також і про проект «Північний потік-2» та безпекові загрози, пов’язані з його реалізацією. «Кремль використовував і продовжує використовувати постачання газу як зброю. Санкційний тиск на «Північний потік-2» має бути збережений», — зазначив Президент України.

Сторони також говорили про ключові результати візиту Президента України до США і відзначили домовленість щодо оновлення Хартії стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами й започаткування роботи оновленої Комісії стратегічного партнерства. Володимир Зеленський також зауважив, що представлений у Вашингтоні План трансформації та зміцнення стійкості України відкриває можливості для розбудови нової якості партнерства в галузі економіки, інвестицій та секторального співробітництва. Значну частину цього Плану присвячено «зеленій» трансформації та модернізації економіки України на принципах сталого розвитку та декарбонізації. 

Про безпекові виклики в Азово-Чорноморському регіоні, мілітаризацію РФ тимчасово окупованого Криму, перешкоджання свободі судноплавства в Чорному та Азовському морях йшлося під час зустрічі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з американською делегацією. Міністр розповів про грубі порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та чергову хвилю незаконних обшуків і затримань на півострові. Він закликав американських конгресменів сприяти посиленню тиску на Кремль з метою припинення репресій і негайного та безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних осіб, повідомляє прес-служба МЗС.

За словами міністра оборони України Андрія Тарана, наша держава отримує відчутну і важливу допомогу США на всіх етапах: від формування бачення перспективної моделі у питаннях розбудови і посилення спроможностей Збройних Сил України до всебічної підтримки розвитку їх спроможностей. Саме у цьому контексті американським парламентаріям були надані обґрунтовані пропозиції щодо найбільш нагальних потреб України в посиленні її спроможностей для стримування збройної агресії Російської Федерації. Під час розмови представниками американської делегації особливо відзначалася важливість надання допомоги Україні в розбудові її протиповітряного та протиракетного потенціалу, повідомила прес-служба Міністерства оборони.

За словами Андрія Тарана, спілкування було детальним і високопрофесійним, адже делегація Конгресу США складалася з парламентаріїв, які представляють комітети, пов’язані з питаннями національної безпеки, оборони та розвідки.