На модернізованій сцені гості та шанувальники народної культури мали можливість побачити музично-танцювальну антологію «Кличе мене дух Закарпаття — по обидва боки гір» у виконанні Угорського народного ансамблю. Під час вистави презентовано доробки фольклористики тисячолітньої давнини, традиційну культуру народів та етносів, які проживають у Східних Карпатах і в передгір’ї Закарпаття.

Привітати театралів та поціновувачів високого мистецтва із такою гарною подією прийшли голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров і заступник прем’єр-міністра та парламентський стратегічний державний секретар офісу прем’єр-міністра Угорщини доктор Балаж Орбан.

Олексій Петров зазначив, що такі масштабні роботи у театрі не проводилися понад три десятки років, а поворотне коло сцени не працювало два десятиліття. Завдяки асигнуванням, у рамках співпраці з угорськими партнерами у розмірі майже 450 тисяч євро, ця сцена запрацює по-новому.

«Мистецтво і культура не знають кордонів, вони як особливі містки, які об’єднують народи, допомагають зміцнювати співпрацю», — цитує О. Петрова прес-служба облради.

Відтак він щиро подякував усім, хто докладав максимум зусиль, щоб майже 20-річна мрія працівників драмтеатру здійснилася, і запрацювало врізане поворотне коло сцени.

Зі свого боку доктор Балаж Орбан наголосив: «Фінансуючи роботи із оновлення сцени театру, ми хотіли продемонструвати, що високо цінуємо культуру наших сусідів та докладатимемо зусилля, аби співпраця у цій сфері між нашими народами динамічно розвивалася. Вважаю, що наразі хороший період, щоб будувати мости і єднатися з країнами Центральної Європи. У Карпатському єврорегіоні всі зацікавлені у зміцненні партнерських зв’язків».

Після яскравої музичної вистави відбулася робоча зустріч Олексія Петрова із Балажем Орбаном за участі Генерального консула Угорської Республіки в Ужгороді Йожефа Бачкаї. Обговорено низку питань міжнародної співпраці у галузі розбудови пунктів пропуску, гуманітарної допомоги, туризму тощо.

Ужгород.

Фото прес-служби обласної ради.