Як повідомили фахівці з Національного статистичного інституту (НСІ) Болгарії, він проходитиме у два етапи — з 7 і по 17 вересня в електронному режимі, а з 18 вересня по 3 жовтня по домівках підуть переписувачі. Оскільки останніх недостатньо, НСІ закликає всіх громадян країни включатися в цей важливий для країни процес через свої комп’ютери.

Річ у тім, що відомству вдалося набрати всього 20 тисяч переписувачів і 5 тисяч контролерів, які щодня ходитимуть по квартирах з 8 ранку до 8 вечора. Але їх катастрофічно мало. Хоча всіх, хто погодився працювати переписувачами та контролерами, забезпечили індивідуальними засобами захисту й надали можливість зробити щеплення від коронавірусу, набрати достатню кількість людей не вдалося. До речі, спочатку перепис населення планували почати ще в січні цього року. Але через пандемію його перенесли на вересень. Ніхто не очікував, що до осені епідеміологічна обстановка так погіршиться.

На сайті відомства є спрощена анкета, із заповненням якої не має виникати труднощів навіть у людей похилого віку й тих, хто не обізнаний з інформаційними технологіями. При цьому одна людина, яка володіє комп’ютерною грамотністю, може заповнити анкету на всіх, хто зареєстрований за тією ж адресою та  має спільний сімейний бюджет. Якщо в будинку є квартирант, або житло арендують два чи більше студентів, які ведуть окремо своє господарство, то анкету заповнює кожний з них. У разі виникнення труднощів, консультацію можна буде одержати по «гарячому» телефону з 9 ранку до 9 вечора. Електронна система після відповідей на всі питання автоматично видасть 15-знаковий код, що його треба передати переписувачам або контролерам. От чому в НСІ розраховують, що за десять днів якщо не більшість, то майже 35—45 % виконають свій громадянський обов’язок. Саме обов’язок, адже участь у переписі обов’язкова для всіх. Якщо хтось відмовиться від нього й не впустить у домівку переписувачів, то заплатить штраф у розмірі 160 левів, а потім все-таки відповість на їхні запитання.

Громадян країни, які тимчасово виїхали із країни (на строк до одного року) «перераховуватимуть» переписувачі, а ті, хто постійно живе за кордоном, стануть об’єктом перепису в країні перебування, що її проводитимуть консульські місії.

За прогнозами фахівців НСІ, результат перепису має наближатися до 6,82 мільйона осіб.