Пан Нгуєн не вперше на Донеччині, тому проблеми регіону йому добре знайомі. МОМ давно й послідовно надає допомогу мешканцям області, які потребують підтримки, та ефективно співпрацює у цьому напрямку з громадами та місцевою владою. Лише минулого року спільними зусиллями було втілено в життя 12 проектів загальною вартістю понад 70 млн гривень.

Зокрема, організація допомогла ефективно протидіяти поширенню коронавірусу. Крім того, завдяки МОМ в області розпочато проект із забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. На Донеччині нині зареєстровано понад 500 тисяч таких осіб. Більшість з них сподіваються стати повноцінними членами обраної громади та забути про статус ВПО. Однак це неможливо без забезпечення їх постійним житлом.

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко під час зустрічі з головою Представництва Міжнародної організації з міграції зазначив:

«На сьогодні, в основному, місцями компактного проживання ВПО є гуртожитки комунальної власності, санаторії, пансіонати, бази відпочинку приватної власності — загалом їх на Донеччині 42, там проживає понад дві тисячі осіб. Втім, це є тимчасовим варіантом вирішення проблеми».

Очільник області акцентував увагу на готовності до подальшої взаємодії та співпраці в рамках нових проектів МОМ, спрямованих на підтримку людей, постраждалих внаслідок конфлікту, і покращення рівня медичної, екстреної допомоги та інших гуманітарних напрямків. Обласна влада, за його словами, готова надати й максимальну підтримку проектам, пов’язаним з будівництвом житла.

Фото прес-служби Донецької облдержадміністрації.