Переважно вони торкнулися ресторанів, час роботи яких скорочується у вечірні години, і нічних клубів, дискотек, ігрових залів, які повинні взагалі зачинитися для відвідувачів. Обурення новими заходами висловили навіть молодята, в яких заплановані весілля, й їхні батьки, які вже запросили на святкування багато гостей. За новими правилами «гуляти на весіллі» у закритому приміщенні можна лише 30 близьким і друзям молодят, а у відкритих ресторанах чи сільських дворах може зібратися не більш як 60 людей. «Кого ми викреслюватимемо зі списку вже запрошених? Адже всіх пересваримо!» — висловилися в ефірі болгарських телеканалів ті, у кого весільні торжества намічені після набрання чинності новими заборонами.

І вже у вівторок молодята та їхні батьки приєдналися до сотень протестувальників, які вийшли на загальнонаціональну акцію протесту під гаслом «За свободу для бізнесу!» у Софії, Бургасі, Варні, Русе, Ямболі, Хасково, Добричі, Кирджалі та інших містах. Представники Болгарської асоціації рестораторів і власників готелів зажадали від влади негайно скасувати запроваджені протиепідемічні заборони. І погодити з тими, кому вони можуть завдати непоправного фінансового збитку, соціальні й економічні заходи державної допомоги та підтримки. На їхню думку, Національний оперативний план боротьби з пандемією містить безліч дискримінаційних і позбавлених життєвої та медичної логіки обмежень. І його треба негайно переглянути. У відкритому листі до болгарських ЗМІ організатори протесту поклали провину за безвідповідальні, на їхню думку, дії службового уряду на президента Болгарії Румена Радева, який його призначив. Протестувальники заявили, що нові карантинні заходи тимчасового уряду можуть зруйнувати бізнес, на створення якого в їхніх власників пішов не один десяток років. На це звернення доволі в’яло відреагувало Міністерство охорони здоров’я, яке заявило, що протести не зупинять поширення коронавірусу й не зменшать ні кількості людей, які перебувають у лікарнях, ні тих, що померли від нього. А лише сприятимуть прискоренню заражень, адже всі, хто вийшов на вулиці та площі, не носять маски і не дотримуються соціальної дистанції.

Багато закладів у Софії, Пловдиві, Бургасі, Варні й інших приморських містах демонстративно не припиняли свою роботу в перший день дії заборон. Їхні власники заявили, що їм вигідніше платити штрафи, ніж зачинятися та звільняти десятки людей. Наприклад, в одному з нічних клубів Пловдива зібралося більше молоді, ніж у звичайні дні. Тележурналістам вони заявили, що прийшли не тільки для того, щоб розважатися, а й щоб висловити солідарність із його власником, який не побоявся заборон і штрафів.

Усі болгари бачать розгубленість влади перед протестами, що зростають. Тим більше, що вони відбуваються на тлі політичної кризи, що глибшає, пов’язаної з тим, що парламент не може сформувати постійний уряд і ось-ось буде розпущений.