"Зараз щодня в країні фіксують сотні нових заражень коронавірусом. Масова поява людей на виборчих дільницях лише прискорить поширення зарази...", - приблизно в такому тоні голова Скупщини Косово Глаук Коньюфца відповів на запитання журналістів про те, чи відбудуться в запланований термін вибори місцевих органів влади. Раніше їх було призначено на 17 вересня. Вже зрозуміло, що до цієї дати епідеміологічна обстановка в країні не поліпшиться, а скоріше - навпаки.

Трохи остигнувши, він заявив, що все в руках у виконувачки обов'язків президента Вйоси Османі. "Це, як мені відомо, у компетенції президента. Вона й тільки вона прийматиме таке важливе рішення на підставі рекомендацій Інституту суспільного здоров'я", - цитують слова голови парламенту косовські й сербські видання, які уважно стежать за подіями в Косово й Метохії.

Поки невідомо, які поради дали Вйосі Османі експерти Інституту суспільного здоров'я. Але за їхніми офіційними даними, у вівторок, 7 вересня, тести на коронавірус здали 10 320 осіб і в 920 з них результат був позитивним. Майже всі з них були заражені найнебезпечнішим штамом "Дельта".

Сербські ЗМІ із тривогою зазначають, що в сусідів зараз понад 25 тисяч людей лікуються від COVID-19. І не тільки в лікарнях, де вже катастрофічно не вистачає місць, а й вдома. Тому вибори чи інші подібні їм заходи можуть прискорити поширення коронавірусу. До кінця першої декади вересня з 1,873 мільйона людей, які проживають у Косово, повну вакцинацію від COVID-19 пройшли 318 099. Переважно це серби, які мали можливість поїхати на етнічну батьківщину та зробити безплатні щеплення в численних центрах вакцинації, що відкриті там майже у всіх населених пунктах.