Відмивання грошей і боротьба з маніпуляціями у сплаті податків — велика проблема для Німеччини. Намагання її розв’язати досі не забезпечило бажаних результатів.

Так заявила кандидат у канцлери та лідер Партії зелених, котра цілком реально зможе увійти до складу коаліційного уряду нового формату, Анналена Бербок. Днями вона запропонувала, на її думку, ефективний механізм, з допомогою якого можливо виявляти порушників податкового законодавства. Бербок аргументувала необхідність цієї системи тим, що, за даними її партії, щороку через фінансові махінації з податками бюджет ФРН недоотримує 50 млрд євро.

Інструментом боротьби з податковими махінаціями має стати, зокрема, національна система — спеціальний онлайн-портал анонімних скарг у податкові органи. Такий уже запроваджено у землі Баден-Вюртемберг. Як повідомило видання Handelsblatt, тутешні мешканці можуть ним скористатися, щоб анонімно повідомити про порушення, на їхній погляд,  податкового законодавства. Чимало громадян вважають, що в такий спосіб вони зможуть проявити себе як борці за податкову... справедливість.

Слід зазначити, що новацію сприйняли далеко не всі політики, причому з різних політичних сил. Вони вважають, що коли така практика пошириться на державному рівні з приходом в уряд «зелених», то вона дуже швидко розколе суспільство. А дехто висловлюється ще жорсткіше: «зелені» пропагують доносительство та сіють «недовіру серед сусідів»...

Щодо німецьких ЗМІ, то вони відвели душу, познущавшись над авторами та реалізаторами цієї «ідеї». Хочете «закласти сусіда, конкурента у бізнесі, власного начальника? То ласкаво просимо на сайт анонімних доносів!» — йдеться у багатьох статтях.

А якщо серйозно, то ЗМІ побоюються, що, крім повідомлень про крупних і злісних неплатників податків, на портал надходитимуть анонімні заяви недоброзичливців. Приміром, про те, що сусід чи якийсь знайомий сплачує за працю прибиральниці, няньки чи ремонтників без пред’явлення рахунку, тобто платить їм «по-чорному». А багато хто використовуватиме портал для великої чи малої помсти.

Водночас видання Frankfurter Allgemeine Zeitung спробувало розібратися, що й до чого у цій ініціативі «зелених». Як пише газета, німецькі закони і раніше дозволяли будь-якому громадянину повідомляти владі про можливі фінансові махінації — особисто під час прийняття, телефоном чи поштою. Але заявнику нелегко було залишатися інкогніто. Також інспектори часто не мали змоги поспілкуватися з ними, щоб поставити запитання.

«А завдяки першій у країні системі анонімного інформування учасники можуть непомітно спілкуватися з фінансовою адміністрацією через цифровий поштовий ящик, — пояснює видання. — Причому поскаржитися можна і на певні побутові ситуації, приміром, на використання сусідами роботи «по-чорному». Тобто газета припускає випадки, котрі критикують інші ЗМІ.

Утім і сама Федеральна податкова консультаційна палата не в захопленні від такої ідеї. Там визнають, що критерії для розгляду анонімних заявок надто розмиті. Фахівці побоюються, що на спецрозділ податкового нагляду обрушиться лавина некваліфікованих листів, а з’ясування, що є правда, а що — вигадка, забере надто багато дорогоцінного часу. Через зайву бюрократію спеціалістам доведеться відволікатися від важливіших справ, приміром, перевірок податкових декларацій та фінансового аудиту.

Тим часом стало відомо, що такий само портал для анонімних скарг у податкові органи запущено також і в землі Шлезвиг-Гольштейн...

Берлін.