Ця фінансова допомога має використовуватися з 2021-го по 2027 рік для проведення необхідних політичних, інституціональних, правових, адміністративних, соціальних і економічних реформ. Вони повинні допомогти кандидатам на вступ «привести їхні законодавства у відповідність із цінностями ЄС і поступово адаптувати до правил, стандартів, політики та практики», що існує в співтоваристві, цитують ЗМІ повідомлення Ради ЄС.

Ці кошти отримають уряди Албанії, Боснії і Герцеговини, Ісландії, Косово, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії та Туреччини. Фінансова допомога Євросоюзу різнитиметься за обсягом і інтенсивністю залежно від результатів діяльності одержувачів. Але під час виділення допомоги буде витримано принцип справедливої частки з урахуванням потреб і можливостей кожної із країн. Таким чином, удасться уникнути непропорційності в порівнянні з іншими та забезпечити рівномірний прогрес усіх кандидатів.

Європейський Союз попередив, що обсяг і інтенсивність допомоги змінюватиметься залежно від результатів реформ. Якщо її одержувачі не покажуть просування в реформах у фундаментальних областях, (а це — верховенство закону, дотримання основних прав людини, створення демократичних інститутів і вдосконалення державного управління, а також економічний розвиток і конкурентоспроможність), то розмір допомоги їм буде знижено. А прогресуючим країнам буде збільшено.

Виділення фінансової допомоги кандидатам на вступ до Європейського Союзу у всіх балканських країнах, судячи з публікацій ЗМІ, вважають зрозумілим сигналом, що розширення ЄС не зупинено, а Брюссель продовжує стимулювати їх грошима, які на вітер не викидає. І цей сигнал дорого коштує, бо багато хто уже звинувачував ЄС у роздачі порожніх обіцянок, у непослідовності стосовно політики розширення. Тепер же у всіх країн-кандидатів є ясні перспективи в європейській інтеграції.