Після них депутати Бундестагу мають назвати ім’я нового канцлера. Але за яку політичну силу проголосує Німеччина — сказати важко.

Утім, політолог Карл-Рудольф Корте все-таки висловив деякі припущення щодо того, що саме мають зробити учасники виборчих перегонів, щоб дістатися політичного олімпу. На його думку, аби перемогти на виборах, претендентам слід набрати необхідну кількість голосів і стрибнути... вище власної голови — стати центром створення коаліції. Якщо це не вдасться, то формуватимуть уряд ті, хто посяде другу або навіть третю позицію у списку переможців.

Політолог переконаний: переможцем виборів у ФРН стане не так той, хто набере найбільшу кількість голосів, а той, хто матиме шанс на створення коаліції. Адже ситуація склалася майже вибухова. І вона не дає відповіді на запитання, хто все-таки може бути лідером у виборчих перегонах? У цьому разі важлива не так кількість голосів, як майстерність переговірника. Карл-Рудольф Корте вважає, що нинішні парламентські вибори в Німеччині стануть історичними. Формально вони завершаться перемогою однієї з партій і одного з кандидатів на посаду канцлера. У цьому разі йому надається право формувати новий уряд і парламентську більшість.

Але реально після завершення голосування у Німеччині може бути два або й більше «канцлерів», оскільки нинішня ситуація унікальна. І вона змусить усі партії шукати компроміси. Найголовніше тут — не так кількість набраних голосів, а й можливість створити урядовий альянс. Навіть той, у кого буде менше голосів, матиме шанс очолити уряд і сформувати коаліцію, — вважає політолог.

Він також оцінив шанси можливих лідерів на формування більшості. Кандидат на посаду канцлера від Соціал-демократичної партії Німеччини та міністр фінансів Олаф Шольц, котрий до червневої повені був не дуже помітний на тлі інших політиків, несподівано посів лідерську позицію. Не в останню чергу своєю вивіреною діяльністю з ліквідації наслідків стихійного лиха. Відтоді думка виборців про нього змінилася. За результатами багатьох опитувань громадської думки, йому довіряють, а багато людей вважає, що він зможе зробити для них більше, ніж досі. Важливо також, що для виборців Шольц співвідноситься з почуттям «безпеки».

Представник правлячого блоку ХДС/ХСС Армін Лашет нині намагається наверстати те, що втратили представники партії, яка була при владі впродовж 16 років. Наскільки йому це вдалося — передбачити важко. І як він справиться із ситуацією буде видно відразу після виборів — по тому, як він поводитиметься у стресовій ситуації ухвалення рішень.

Співголова німецької опозиційної партії «Союз-90/Зелені», кандидатка в канцлери ФРН Анналена Бербок, до чиєї політичної сили виборці лояльні, але, за всіма показниками, вона навряд чи зможе набрати критичну кількість голосів. Утім, вважає політолог Корте, формування коаліції на основі «зелених» теж реальне, оскільки вони пропонують так звану інклюзивну трансформацію. Тобто закликають «Спрямовувати людей рятувати світ — це, власне, її історія. Цій історії можуть повірити і навколо неї об’єднатися», — доходить висновку Карл-Рудольф Корте.

Тим часом представник адміністрації канцлера Ангели Меркель, на запитання журналістів під час брифінгу щодо майбутнього уряду і термінів його формування, відповів, що канцлер не може ані впливати, ані мати навіть певного судження щодо нового Кабінету.

Тож інтрига залишається: у ніч виборів у Німеччині може з’явитися три канцлери відразу. Але хто з них обійме цю посаду?

Берлін.