Аналітики також припускають, що спільні зусилля буде спрямовано на протистояння збільшенню військової присутності Китаю в регіоні, хоча назва цієї країни в жодному підписаному документі не згадується.

Як інформує ВВС, у рамках пакту Австралія вперше отримає можливість будувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США, і стане сьомою країною в світі, яка виставить на озброєння підводні човни з ядерними реакторами.

Також у межах пакту відбуватиметься співпраця у сфері штучного інтелекту, кібер- та квантових технологій. Міжнародні аналітики звертають увагу, що це найбільше оборонне партнерство між країнами за останні десятиліття.

Під час віртуального брифінгу для преси президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявили, що нова форма партнерства має на меті «сприяння безпеці та процвітанню» в регіоні. «Це історична можливість для трьох держав разом з однодумцями-союзниками та партнерами захистити спільні цінності та сприяти безпеці та процвітанню в Індо-Тихоокеанському регіоні», — йдеться у спільній заяві.

Пакт зосереджуватиметься на військовому потенціалі, відокремлюючи його від розвідувального альянсу для обміну даними Five Eyes, до якого також входять Нова Зеландія та Канада.

Фото: dw.com