І першим через більш як 20 років після збройного конфлікту перед спеціальним трибуналом постав один з колишніх командирів Армії визволення Косова (АВК) Саліх Мустафа, повідомляє DW.

Мустафу, який очолював внутрішню таємну службу збройних формувань албанців, обвинувачують у вбивствах, катуваннях, жорстокому поводженні та свавільних затриманнях. За даними обвинувачення, у квітні 1999 року Мустафа та його підлеглі жорстоко катували щонайменше шістьох цивільних у виправному таборі поблизу Приштини, одну людину вбили. Усі жертви були косовськими албанцями, яких АВК вважала «колаборантами», стверджує слідство. Мустафу затримали минулого року в столиці Косова Приштині і з того часу тримали під вартою. Сам Саліх Мустафа всі звинувачення відкидає. У найближчі тижні свідчитимуть 16 осіб, зокрема деякі потерпілі.

Загалом у справі про воєнні злочини в Косові проходять обвинуваченими дев’ятеро осіб, у тому числі екс-президент країни Хашим Тачі, який подав у відставку в листопаді 2020 року, щоб постати перед трибуналом.

Спеціальний суд щодо Косова було створено 2015 року після тиску міжнародних організацій для розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Він є частиною судової системи Косова, але у ньому працюють міжнародні судді та прокурори. Через великий тиск на свідків суд було перенесено до Гааги.