Під час дострокових парламентських виборів, що відбулися у Канаді минулого понеділка, прем’єр-міністр і лідер лібералів Джастін Трюдо отримав достатню кількість місць, щоб знову сформувати уряд і зберегти посаду, повідомляє CBC News. 

Однак просто Трюдо не буде, оскільки Ліберальна партія хоч і отримала більшість, однак здобула недостатню кількість голосів, щоб сформувати уряд зі своїх представників. Тож і цього разу лібералам знову доведеться формувати «уряд меншості».

Для Джастіна Трюдо це буде третій термін на посаді прем’єра. Однак слід зауважити, що Трюдо оголосив про дострокові вибори за два роки до передбачених термінів. Пояснюючи своє рішення, лідер лібералів заявив, що хоче заручитися підтримкою громадян, у тому числі й з огляду на необхідні (хоч і непопулярні) кроки в умовах пандемії. Зокрема прем’єр-міністр виступає за обов’язкову вакцинацію на відміну від лідера консерваторів Еріна О’Тула. І хоча мандат довіри Джастін Трюдо отримав, але втілення антиковідних заходів досі під питанням.
Лідер консерваторів Ерін О’Тул привітав лібералів з «важкою перемогою», однак зауважив, що «канадці не дали Трюдо більшості в парламенті, якої він так прагнув».

Іронія полягає ще й у тому, що коли Джастін Трюдо на початку серпня розпустив парламент, його партія істотно випереджала в рейтингу популярності суперників і саме завдяки успішній політиці уряду у боротьбі з поширенням ковіду. Однак потім партія здала позиції, оскільки рішення призначити дострокові вибори в розпал пандемії… громадянам країни не сподобалося.