Вони змушені будуть декларувати додаткові доходи аж до цента, повідомляється на сайті парламенту ФРН.

Ідеться про поправки до закону про депутатів (Abgeordnetengesetz, AbgG), які Бундестаг схвалив ще в червні — перед тим, як іти на канікули. Документ покликаний закрити юридичні лазівки, котрі особливо чітко проявилися під час так званого маскового скандалу минулої весни. Одне з його головних положень — жорсткіше покарання як для тих, хто бере хабарі, так і для тих, хто їх дає.

Зміни в законі зобов’язують депутатів детальніше звітувати про їхні додаткові доходи. Це правило довго й уперто не приймав правлячий союз ХДС/ХСС. Що не дивно, оскільки саме представники цих партій були фігурантами «маскового скандалу». Весною кілька членів союзу через звинувачення в отриманні зиску від просування фірм — виробників захисних медичних масок склали депутатські повноваження. Так, баварський депутат від ХСС Георг Нюссляйн лобіював інтереси компанії, а представник від ХДС Ніколас Льобель був посередником в укладенні угоди на постачання масок.

Відбулася також низка інших відставок через політичне лобіювання. Приміром, депутат Бундестагу від ХСС Тобіас Цех був помічений на тому, що майже одразу після обрання в парламент почав виконувати оплачувану піарну роботу для партії в Македонії. А кількох депутатів від ХДС із різних федеральних земель звинуватили в отриманні плати за лобіювання бізнесу від Азербайджану.

Тож нинішня версія закону передбачає, що члени парламенту зобов’язані повідомляти президенту Бундестагу про доходи від додаткової другорядної діяльності розміром понад 1000 євро на місяць або понад 3000 євро на рік. Досі існував лише річний ліміт у 10 тисяч євро. Якщо депутати володіють акціями корпорацій чи товариств, то вони відтепер зобов’язані відображати цей нюанс у деклараціях, починаючи від 5% пакетів (досі необхідність декларування стартувала з 25%). Також декларувати слід дохід від дивідендів та опціонів на акції компаній, котрі надаються як винагорода за діяльність.

Після набуття чинності законом по-новому запрацює і Кримінальний кодекс. Значно посиляться запобіжні заходи для депутатів, котрі братимуть хабарі, а також для тих, хто їх даватиме. Відтепер за таке діяння загрожуватиме позбавлення волі на термін від одного до десяти років. Досі порушники розплачувались за них штрафом чи ув’язненням до п’яти років.

Заборонена і лобістська діяльність членів парламенту щодо федерального уряду чи Бундестагу. Депутатам також більше не дозволяється брати плату за лекції у зв’язку з парламентською роботою. Щоправда, як і досі, дозволено відшкодування витрат за волонтерську роботу, приміром, в асоціаціях.

Берлін.