Під час зустрічі, що відбулася на полях 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, Володимир Зеленський розповів Антоніу Гутеррішу про підсумки саміту Кримської платформи та наголосив, що Україна розраховує на всебічну підтримку роботи цієї ініціативи з боку Організації. «Досягнення кінцевої мети Кримської платформи — повернення Криму — відновить повагу до Статуту ООН. Вважаю, що сприяти виконанню рішень Кримської платформи є обов’язком Організації», — наголосив Володимир Зеленський, повідомляє Офіс Президента.

Президент України Володимир Зеленський та Генсек ООН Антоніу Гутерріш (на знімку) обговорили участь України в операціях Організації Об’єднаних Націй з підтримання миру. Нині понад 300 українських «блакитних шоломів» виконують завдання у шести операціях ООН з підтримання миру. Володимир Зеленський відзначив входження України до десятки країн — найбільших постачальників товарів і послуг для потреб Секретаріату ООН.

Також Володимир Зеленський провів зустрічі з низкою світових лідерів.

Зокрема, під час перемовин з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом він зауважив, що відносини між нашими країнами мають стратегічний характер і важливо нарощування темпів двосторонньої співпраці в політичній, торговельно-економічній, військово-технічній та гуманітарній сферах. Було обговорено питання взаємодії у сфері енергетики в контексті диверсифікації енергоносіїв. Глави держав обговорили темпи реалізації спільних проектів, зокрема щодо будівництва житла для представників кримськотатарського народу. Також приділили увагу питанню звільнення незаконно утримуваних кримських татар.

Про погіршення ситуації в Криму, зокрема з огляду на чергову хвилю незаконних політично мотивованих арештів, йшлося під час зустрічі з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Також співрозмовники скоординували позиції перед 23-м самітом Україна — ЄС, який має відбутися 12 жовтня в Києві. Глава держави наголосив, що визнання європейської перспективи та подальша інтеграція економіки України до внутрішнього ринку ЄС — серед ключових пріоритетів нашої держави, повідомляє ОП. Особливу увагу було приділено питанням енергетичної безпеки в Європі. Глава держави наголосив, що проект «Північний потік-2» є передусім безпековим викликом для регіону. Україна готова до проведення найближчим часом офіційних консультацій щодо «Північного потоку-2», а також інших питань, пов’язаних з монополізацією Росією газового ринку Європи.

Також 21 вересня Президент України провів зустрічі з Президентом 76-ї сесії ГА ООН, міністром закордонних справ Мальдівської Республіки Абдуллою Шахідом, з представниками бізнесу та потенційними інвесторами (American Jewish Committee), з українською громадою у Нью-Йорку. Володимир Зеленський зауважив, що діаспоряни є нашими найкращими послами, тому що «захищають за кордоном нашу державу, наш суверенітет, територіальну цілісність». Він запропонував запровадити подвійне громадянство для українців, які проживають за кордоном, однак зазначив, що неможливо надавати подвійне громадянство людям, які мешкають на території недружніх держав. Тому до цього питання слід підходити виважено та передбачити всі моменти. «Це складне питання, але всі складнощі з нашою енергією, нашим бажанням будуть вирішені», — сказав Президент.

***

Учора Президент України виступив на засіданні ГА ООН. У зв’язку з різницею у часі, детальніше про цей виступ «Голос України» повідомить у наступному номері.

Однак українську тему з найвищої трибуни ООН порушували і лідери інших держав.

Зокрема, Президент Польщі Анджей Дуда звернув увагу на брак солідарності з Україною у зв’язку з добудовою «Північного потоку-2». «Якою була реакція багатої Півночі на драматичне становище України, яка обстоює свою незалежність? Вони погодились зі спорудженням газопроводу «Північний потік-2», через який російський газ буде постачатися у Європу і приносити агресору ще мільярди доларів, і це є проявом чи не байдужості до того, що так Україна опинилася у ще більшій небезпеці», — заявив Дуда, повідомляє PAP. Він наголосив, що не побачив на саміті Кримської платформи у Києві своїх колег з країн, які погодилися з будівництвом цього трубопроводу. На його переконання, події в Білорусі також не отримали належної реакції з боку міжнародної спільноти.
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час виступу знову наголосив, що Анкара підтримує збереження територіальної цілісності України і не визнає анексію Криму Росією.

А Президент Литви Гітанас Науседа закликав посилити політику невизнання окупації та анексії Криму. «Також надзвичайно важливо захищати права та свободи місцевого цивільного населення. Я вітаю зусилля України утримати це питання на порядку денному шляхом створення Міжнародної Кримської платформи», — сказав Науседа.

До «найширшого можливого залучення міжнародної спільноти до Кримської платформи» закликав і Президент Латвії Егілс Левітс. «Російська кампанія військового залякування України триває. Це підтверджує потребу в підтримці міжнародною спільнотою незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України», — сказав він, повідомляє Укрінформ.

Також 21 вересня виступив Президент США Джо Байден. Це був його перший виступ на Генасамблеї ООН як глави держави. Байден закликав країни світу до співпраці, щоб протистояти глобальним викликам. Він наголосив, що США не прагнуть «холодної війни», військова міць США — це інструмент, до якого слід звертатися лише в самому останньому випадку. США готові взаємодіяти з будь-якою країною, яка має миролюбну мету. Він заявив, що США прагнуть домагатися повної денуклеаризації Корейського півострова, не допустити, щоб Іран отримав ядерну зброю, допомагати країнам у боротьбі з кліматичними змінами, повідомляє «Голос Америки».

Фото з сайту president.gov.ua