Проект міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності регіональних та місцевих органів влади для впровадження та застосування законодавства ЄС у сферах захисту навколишнього середовища, протидії кліматичним змінам та розвитку інфраструктурних проектів» планують реалізувати на Закарпатті. З цією метою в області два дні, 27 та 28 вересня, перебувають експерти проекту APENA 3.

Європейські фахівці спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України напередодні провели опитування і з’ясували, які екологічні проблеми турбують кожну з областей. На основі результатів цього дослідження відібрали три регіони України для реалізації пілотного проекту щодо розробки плану заходів поводження із відходами.

Міжнародний експерт Крістофер Раунд наголосив на цілях проекту APENA 3 та розповів, чому саме Закарпаття потрапило до переліку трійки областей, з якими вони мають намір співпрацювати. За його словами, після попереднього дослідження експерти з’ясували, що існує чимало спільних проблем для багатьох областей України. Однак Закарпаття -- серед найскладніших регіонів, тут своя специфіка рельєфу і водних ресурсів, а екологічні проблеми безпосередньо торкаються і сусідніх європейських держав.

Голова облдержадміністрації Анатолій Полосков і його перший заступник Мирослав Білецький зустрілися з міжнародними експертами, обговорили план співпраці та можливості вирішення важливого для Закарпаття питання -- поводження із твердими побутовими відходами.

«Ми розраховуємо на вашу допомогу та рекомендації, які будемо використовувати в подальшому, адже відчуваємо відповідальність перед закарпатцями, перед нашими партнерами та сусідами», -- запевнив Анатолій Полосков.

Експерти сказали, що робота над планом триватиме до шести місяців, а оприлюднять його до квітня наступного року.

Проміжні висновки європейці зможуть зробити, коли згрупують та проаналізують інформацію. Наступний етап -- обрати способи і методи, якими можна найефективніше налагодити процес управління відходами. Їх розроблять у розрізі походження відходів (медичні, індустріальні, господарські).

Отже, є сподівання, що справа нарешті зрушить з мертвої точки.

Ужгород.

На знімку: під час зустрічі в Ужгороді.

Фото прес-служби ОДА.