На презентації картин художника-аматора художній керівник театру «Сузір’я» Олексій Кужельний повідомив, що ця експозиція розпочинає в нинішньому сезоні серію виставок «Неповторний Київ». Над її створенням Олександр Донець працював вісім років.

У його житті вистачало творчих несподіванок. У студентські роки, навчаючись у Київському інституті цивільної авіації (закінчив 1988 року), Олександр захопився колекціонуванням творів київських художників. Усе почалося з подарованого другом пейзажу відомого радянського художника Матвія Когана-Шаца.

Митець каже, що часто йде по життю всупереч течії подій. Приміром, малювати картини почав після поради свого товариша-художника, сина відомого авангардиста Руслана Саєнка — Дмитра. Той порадив... зайнятися чимось іншим, ніж малювання. Політ творчої фантазії прокинувся в ньому, коли працював на «Антонові». Мабуть, тому любить зображати небо.

Сьогодні в здобутку художника сотні пейзажів і київських сюжетів. «Мої теми перегукуються з творами художників 50—60-х років. Надихає природа і краса столиці», — зізнається Олександр Дмитрович. Його картини не мають назв. Серед них багато варіацій із київськими фонтанами: в різні пори дня і року. На виставці їх представлено дві, одна — із серії зимових. «Зиму люблю, бо народився в цю холодну пору року. Мені комфортно в цей період. Маю багато зимових робіт», — розповідає автор.

Олександр Донець відтворює на полотні затишок різноманітних столичних куточків. Його заворожує робота з палітрою і світлом. Полотна народжуються за покликом душі. В них відсутні яскраві фарби, переважають мінорні мотиви, холодні відтінки. Така собі сучасна інтерпретація експресіонізму.

Митець може працювати над картиною протягом 5—6 годин, не відриваючись від полотна. І вдячний дружині Світлані за те, що вона майже не обурюється, коли він залишає фарби не лише на полотні, а й на одязі. Щасливий, що діти поділяють його захоплення, адже впевнений, що класичний живопис виховує. Син і донька виросли в атмосфері творчості.

«У 15 років син їздив до Лондона на літнє навчання. Коли їхня група відвідала одну з художніх галерей, син провів екскурсію замість педагога, оскільки чудового орієнтувався в представлених картинах», — ділиться дружина митця Світлана Донець.

Картини Олександра Донця передають гармонію навколишнього світу та емоції автора, викликають їх у глядачів. Краса міста і єднання з природою заспокоюють, дарують можливість позбутися тиску занадто урбанізованого міста та його знервованих мешканців. І відвідувачі виставки вловлюють цей настрій.

Цікаво малював картини генеральний конструктор Олег Антонов. У народному музеї «Антонова» зберігаються понад 40 фотокопій його художніх робіт та оригінал картини «Радість». Іменитий авіаконструктор організував, зокрема, в Києві виставку «Вчені малюють», де представляли свої художні роботи конструктори та інженери. На той момент схожих виставкових форматів було небагато, і цей захід поклав початок розвитку антоновської ідеї розкриття багатогранності особистостей. Приємно, що славні традиції продовжуються.