Лідер болгарської партії «Русофіли за відродження Вітчизни» Ніколай Малінов, якого прокуратура обвинувачує в шпигунстві на користь Росії, а її президент В. Путін вручив йому високу державну нагороду, зареєстрований кандидатом на посаду президента Болгарії. Разом з іншими претендентами на цю посаду Малінова було запрошено в ефір програми «Віч-на-віч» телеканалу bTV. Ведуча попросила його висловити думку про нагальні проблеми - запровадження суворих заходів через коронавірус, необхідність мати «зелений сертифікат» для відвідування торгових центрів, театрів, кінотеатрів, ціни на газ і електрику, що зростають.

«Я не схвалюю введення «зелених сертифікатів», бо вважаю, що це порушує права й свободи, за які людство боролося століттями. Вони не можуть бути знехтувані одним медичним приписом. У сучасному світі, де багато хто вільно живе з раком чи СНІДом, не можна вирішувати нову медичну проблему на шкоду економіці й з обмеженням свободи людей», - заявив головний русофіл Болгарії.

Торкнувшись цін на газ, він зазначив, що недавно Угорщина уклала контракт на 15 років на постачання газу «Турецьким потоком» приблизно по 250 доларів, у той час як його ціна на біржі становить 1300 доларів. І заявив, що йому достатньо зробити один дзвінок у Кремль для того, аби забезпечити й Болгарію таким само дешевим газом. «Якщо болгарські політики захочуть укласти подібний контракт, я зв'яжу їх з відповідальними людьми в Москві. Я зроблю те саме з електрикою, яка зараз у Болгарії щонайменше вп'ятеро дорожча, ніж у Росії. Якщо вони не хочуть російської електрики, я можу зв'язати їх з Україною - нехай подивляться, де електроенергія дешевше», - похвалився своїми зв'язками з Москвою кандидат у президенти. І продовжив майже словами президента країни-агресора: «Газ із Росії обійдеться уп'ятеро дешевше. В чому проблема купувати його за 300 доларів з тієї самої труби (що й Угорщина. - Ред.). Чому ми купуємо його через біржу за 1300? Ми що, збожеволіли? У довгострокових контрактах з «Газпромом» вартість газу лише 290-300 доларів».

Висловив він і свою думку про Крим і НАТО. За словами Малінова, кримський народ провів референдум, на якому 97% населення прийняли рішення приєднатися до Росії. Але, звісно, не згадав, що референдум організував Кремль і проводив його під дулами автоматів російських загарбників. Малінов також заявив, що НАТО шкідливе для Болгарії з однієї простої причини. Як показує історичний досвід у відносинах Греції і Туреччини, в разі агресії з боку країни - члена НАТО ми не зможемо бути захищені. Тому участі в політичних і військових структурах НАТО я скажу: ні! «Конкурентною перевагою Болгарії мають стати хороші відносини з Європою, Росією, Туреччиною і Китаєм». І пообіцяв виборцям: «Я обов'язково ініціюю референдум про вихід Болгарії з НАТО. Але спочатку потрібно змінити закони. Ми повинні дивитися і на Схід, і на Захід, щоб конкретизувати свої національні пріоритети».

У соціальних мережах одразу ж пішли коментарі щодо цих думок кандидата в президенти. «Дивак, ти серйозно віриш, що Путін, даючи тобі дешеву вкриту міддю медальку, дасть і знижку на газ?», «Ти або наївна людина, або зрадник. Кремль тебе використає, як дамську прокладку. Виконаєш свою роль, викинуть у сміттєвий бак. У них немає ні союзників, ні друзів, їм тільки бабло давай!», «Колись у всіх країнах розстрілювали національних зрадників. Тільки на цій території вони мало не в пошані», «Ти можеш нам постачити й багато повітря під тиском! Якщо Путін зацікавлений у тому, щоб продавати дорожче й дешевше, він тебе, що, запитувати буде? Це тобі не комсомольська агітація». Ось лише кілька думок людей, які слухали хвалькуваті заяви епатажного політика, який претендує на посаду глави держави.