Утім, лідерам спільноти так і не вдалося ухвалити офіційних рішень та рекомендацій для Єврокомісії щодо «польського питання».

На підставі дебатів (про які писав «Голос України») Європейський парламент ухвалив резолюцію у справі «кризи верховенства права в Польщі». Її проект, який готували п’ять фракцій ЄП, підтримали 502 парламентарії, проти були 153 та 16 — утрималися. У документі висловлюється «глибоке занепокоєння стосовно незаконного рішення Конституційного суду РП від 7 жовтня 2021 року», що ставить під сумнів першість права ЄС як одного з фундаментальних принципів, відповідно до практики рішень Європейського суду справедливості (ЄСС).

У справі ключового питання — надання грошей в рамках Національного плану відбудови — європарламентська більшість (Європейська народна партія, Соціалісти і демократи, Зелені, «Відновити Європу» та Ліві) ухвалила, що «жодні гроші платників податків ЄС не повинні бути передані урядам, які разюче, цілеспрямовано й систематично ставлять під сумнів цінності, викладені у ст. 2 Договору про Європейський Союз». Голова Європарламенту Давид Сассолі повідомив, що звернувся до юридичних служб ЄП, аби ті підготували позов проти Єврокомісії за незастосування розпорядження у справі механізму умовності в бюджеті ЄС. Мається на увазі рішення Ради ЄС на грудневому 2020 р. саміті щодо встановлення зв’язку між отриманням коштів із бюджету ЄС та дотриманням верховенства права у країнах — членах спільноти.

Тим часом лідери країн — членів ЄС, які присвятили «польському питанню» на саміті ЄС у Брюсселі чимало часу, не ухвалювали в цій справі спеціального рішення.

За даними ЗМІ, польський прем’єр Матеуш Моравецький у ході довгого виступу повторив свої аргументи, що рішення Конституційного суду, лімітуючи першість права ЄС, не ставить під сумнів євросоюзівських договорів, а є реакцією на «безпрецедентне втручання» ЄСС. Також він запевнив, що польські парламент та уряд «не діятимуть під тиском будь-якого шантажу».

Лідери прийняли тезу А. Меркель, що «каскад юридичних суперечок у Європейському суді справедливості не вирішить проблеми», бо це питання не лише між Варшавою та Брюсселем. Оскільки суть проблеми в тому, що є питання, як окремі країни уявляють собі ЄС, їх варто було б обговорити в рамках конференції «про майбутнє Європи».

Тому президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн не отримала жодних конкретних рекомендацій, висновків чи рішень саміту ЄС щодо її подальших кроків стосовно Польщі. Лідери держав просто рекомендували їй, як стало відомо з кулуарів, «використовувати механізми, передбачені євросоюзівським правом». Тож які саме інструменти тиску використає Єврокомісія щодо Варшави, на думку експертів, може стати відомо найближчими днями.

На знімку: прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та канцлер ФРН Ангела Меркель.

Фото з сайту Європейської Ради.