СМІ повідомляють, що всю увагу політиків буде зосереджено на столиці Скоп'є. У першому турі чинному меру Петре Шилегову, який представляє правлячу в країні партію СДСМ, не вдалося отримати більшість голосів. Він хоча й вийшов у другий тур, але значно відстав від Данели Орсовскі, яку на посаду мера висунула опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ.

Як повідомило у вівторок місцеве видання «Слободен печат», лідер СДСМ і прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв заявив: якщо громадяни в другому турі оберуть мером Скоп'є представницю опозиції, то він втратить моральне право «керувати урядом». Бо місцева влада в особі Орсовскі зможе протистояти рішенням, ухваленим на центральному рівні. При цьому Заєв одразу розставив крапки над «i», попередивши, що це не означатиме автоматичного призначення дострокових парламентських виборів. Не дав він і прямої відповіді на запитання: «Чи підете ви в такому разі у відставку, поступившись кріслом прем'єра іншому представникові СДСМ?»

«Все одно уряд, яким керує СДСМ, котра має своїх партнерів плюс більшість у парламенті, залишається урядом СДСМ і має до кінця виконувати свою місію з керування державою», - зазначив Зоран Заєв. Він наголосив, що жителі столиці показали представникові партії всього лише «жовту картку», і їхнє послання було сприйнято правильно. Прем'єр додав, що уряд, керований ним, повинен змінювати стиль керівництва й зробить це. А вільнодумні громадяни Скоп'є мають вирішити під час голосування в другому турі, хто керуватиме столицею. І зазначив, що більшість із них переконані: дуже погано, якщо в країні будуть муніципалітети, котрі дотримуватимуться політики націоналізму й консерватизму.

Фото: wikipedia