Його розробили досвідчені експерти міністерства юстиції з участю закордонних юристів.

«Це системний законодавчий акт. У світі він відомий як закон про боротьбу з мафією. Сподіваюся, що він сприятиме боротьбі з організованою злочинністю і корупцією в Чорногорії. Законопроект передбачає конфіскацію майна, придбаного в результаті злочинної діяльності», — повідомив віце-прем’єр журналістам.

Дрітан Абазович поінформував, що уряд передає законопроект на обговорення парламенту Чорногорії. Він висловив упевненість, що всі депутати (їх у парламенті 81) підтримають його, бо документ є частиною масштабного плану уряду в боротьбі з корупцією. Тим більше, що прийняття такого законодавчого акта є однією з основних вимог у переговорах про вступ Чорногорії до ЄС. Після розгляду депутатами закон буде винесено на громадські слухання. Вони триватимуть 20 днів. Усі неурядові організації й громадяни зможуть висловити зауваження і пропозиції, які буде враховано під час остаточного прийняття закону.

Радник віце-прем’єра з правових питань Іво Шоч сказав, що суспільство давно чекало на закон про ефективне визначення походження нерухомості. І якщо з’ясується, що вона придбана незаконно й з метою відмивання «брудних грошей», то за рішенням суду це майно може бути конфісковане. «Ми переконані, що цей закон за правильного застосування покаже свою ефективність. Тим більше, що ми врахували досвід сусідніх країн і зможемо уникнути їхніх помилок», — наголосив експерт.