Перед її депутатами виступив верховний представник міжнародного співтовариства в БіГ Крістіан Шмідт. Він насамперед зазначив, що їхав до країни з наміром не диктувати її народам умови, а для того, щоб працювати разом на благо трьох народів.

Шмідт закликав усі три народи, які проживають у БіГ, «повернутися убік майбутнього» і разом працювати над вирішенням гострих проблем. І вже заочно, звертаючись до депутатів від Республіки Сербської, які проігнорували запрошення і на це засідання парламенту, він заявив: «Дотепер не можу зрозуміти, навіщо хтось блокує роботу парламенту, який є головним місцем для ведення діалогу. І перетворює всі державні органи на заручників».

Верховний представник міжнародної спільноти закликав посадовців з Республіки Сербської повернутися до спільної роботи. І нагадав їм: «Мої повноваження поки що перебувають у довгому ящику. Але я не виключаю, що цей ящик може відкритися...»

Крістіан Шмідт нагадав, що його попередник Валентин Інцко також довго терпів, а потім ввів закон про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду в Сребрениці, котрий декому не сподобався. Парламент Республіки Сербської тоді ухвалив рішення призупинити роботу в спільних органах влади на рівні БіГ до скасування цього закону. Шмідт зараз дав чітко зрозуміти, що на має наміру скасовувати його. А стосовно тих, хто ігнорує спільну роботу в органах державної влади, може застосувати широкі повноваження, якими його наділила Рада з виконання Дейтонської мирної угоди.

ЗМІ Боснії і Герцеговини вкотре нагадують, що верховний представник має право визначати місце й час спільних засідань органів влади Боснії і Герцеговини та порядок головування на них; знімати з посади будь-якого посадовця як у Боснії і Герцеговині, так і в складових її ентитету; забороняти будь-якій особі брати участь у виборах і займати будь-яку виборну або суспільну посаду, на яку призначаються, включаючи й посади в політичних партіях. Він також має право законодавчої ініціативи та винесення тимчасових рішень, які обов'язкові для виконання всіма органами влади. Але тільки в тих випадках, коли всі сторони в Боснії і Герцеговині не можуть досягти спільної угоди.

На думку багатьох політологів, цей випадок у БіГ «уже має місце». І недарма Шмідт на останньому засіданні парламенту заговорив про ящик з повноваженнями, який може відкритися, якщо його заклики не буде почуто.