У складі групи перебував кореспондент «Голосу України» В’ячеслав Воронков.

Кенія визнала Україну незалежною країною 5 березня 1993 року, дипломатичні відносини були встановлені того самого дня. Торговельні, економічні, військово-технічні та культурні аспекти визначено як ключові галузі співробітництва.

З 2010 року Україна прийняла понад 50 студентів з Кенії для навчання в нашій країні.

Кенія закликає українських інвесторів розглянути можливість інвестування в інфраструктуру, туризм, видобуток корисних копалин і нафтогазовий сектор, що розвивається.
Відбулися численні зустрічі. Також випала можливість поговорити з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Кенія Андрієм Праведником.

— Андрію Івановичу, яка ваша оцінка теперішнього стану українсько-кенійських відносин у політичному, економічному та культурному житті двох країн.

— Перш за все, хочу зазначити, що на сьогодні активізація відносин України з країнами Африки є одним із ключових завдань Стратегії зовнішньополітичної діяльності України, схваленої Президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 р., а відтак це стосується і відносин з Кенією, яка є одним із лідерів у регіоні Східної Африки. 
Незважаючи на пандемію COVID-19, що мала певний негативний вплив, в останні роки динаміка розвитку відносин між Україною та Кенією є високою.

Серед досягнень на політичному напрямі я б відзначив насамперед успішні консультації, що відбулися 7 вересня цього року. Кенійська делегація на чолі з головним адміністративним секретарем (заступник міністра) Абабою Намвамбою відвідала Київ. Українську делегацію очолював заступник міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Сенік. 

Це другі в історії українсько-кенійських відносин політичні консультації високого рівня, і ми очікуємо, що досягнуті домовленості стануть поштовхом до подальшого поглиблення взаємин між нашими країнами на всіх напрямах співпраці. 

В рамках візиту також відбулася зустріч кенійської делегації з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Кенія є одним з найбільших торговельних партнерів України у Східній Африці, й одним із важливих мотивів виходу українських компаній на кенійський ринок є членство Кенії в Східноафриканському співтоваристві — організації, до якої також входять такі країни зони відповідальності Посольства України в Кенії, як Руанда, Танзанія, Уганда, Бурунді.

Країни Східноафриканського співтовариства при здійсненні імпортних операцій вже використовують єдиний загальний митний тариф, що сприяє вільному пересуванню товарів у рамках цієї регіональної організації.

Зазначений стан речей робить Кенію привабливою для українських експортерів, яка може слугувати своєрідним містком для їхнього виходу на ринки інших країн Східної Африки.

Також слід зазначити, що у зв’язку з імплементацією Програми Президента Кенії «Велика четвірка», яка передбачає гарантування продовольчої безпеки, забезпечення доступним житлом, доступною медициною і посилення індустріального, енергетичного та транспортного сектору, безперечно, перспективними для українських компаній є заходи з розширення експорту до Кенії товарів українського виробництва.

Про широкі можливості для активного проникнення українських експортерів на кенійський ринок свідчить стале зростання за останні три роки двосторонньої торгівлі з Кенією. Причому варто звернути увагу, що збільшення експорту українських товарів відбувалося навіть на тлі світової пандемії коронавірусу. За підсумками 2020 року, обсяг українсько-кенійської двосторонньої торгівлі становив 92,1 млн дол. США. За першу половину 2021-го він уже становив 56,2 млн дол. США, що вказує на збереження позитивної динаміки.

У сфері розвитку міжлюдських контактів хочеться виділити відкриття прямих чартерних авіарейсів між Україною та Кенією. Ця подія отримала широкий розголос у місцевих ЗМІ та розкрила нові можливості співпраці на туристичному напрямку, котрий, як відомо, найбільше постраждав в час пандемії.

Що стосується співпраці у сфері культури, то я б виділив запуск україномовного аудіогіда у музеї «Форт Ісус». Проект реалізований у рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської та був дуже позитивно сприйнятий кенійською громадськістю. Українська стала першою іноземною мовою, якою у цьому музеї звучить аудіогід.

— Чи існує розуміння з боку Кенії рішення важливих для України питань — Крим, Донбас?

— Враховуючи позицію Африканського Союзу щодо невтручання у справи третіх країн, у таких чутливих питаннях, як російська агресія на сході України та тимчасова окупація Криму, Кенія традиційно зберігає нейтрально-позитивну позицію. При цьому питання підтримки України завжди порушується посольством під час зустрічей на високому рівні з кенійськими високопосадовцями, а також ми співпрацюємо з кенійською пресою, аби збільшувати обізнаність громадян та експертних кіл Кенії щодо реальної ситуації на сході України та в тимчасово окупованому Криму. Так, нещодавно вийшла моя стаття стосовно Кримської платформи в національному виданні «The Star».

— Якою є позиція Кенії щодо України під час голосування в ООН з питань, котрі виносить наша країна?

— Перш за все слід зауважити, що Кенія підтримує територіальну цілісність України, але, як уже згадувалося, у зв’язку з політикою Африканського Союзу щодо невтручання у справи третіх країн, Кенія під час голосування в ООН утримується або ж не бере в ньому участі.

Основні напрями активізації українсько-кенійських відносин

— Пріоритетним напрямом активізації українсько-кенійських відносин в першу чергу є подальший розвиток двостороннього політичного діалогу. Ми опрацьовуємо візит міністра закордонних справ Кенії до України орієнтовно наступного року, а також вважаємо важливим на певному етапі організувати зустріч президентів України та Кенії на полях одного із заходів високого рівня, приміром, під час Генеральної Асамблеї ООН.

Також, безперечно, важливим чинником є подальше поглиблення відносин в економічній сфері. В цьому зв’язку посольство опрацьовує організацію бізнес-місії з України до Кенії. Плановано, що вона відбудеться наприкінці 2021-го — на початку 2022 року.

Крім того, нещодавно додаткового поштовху набув розвиток співпраці в космічній сфері. Так, у вересні 2021 р. в онлайн-форматі відбулося перше установче засідання під співголовуванням очільника Державного космічного агентства України (ДКАУ) В. Тафтая та генерального директора Кенійського космічного агентства (ККА)  Х. Кіпкосгі. За підсумками засідання було, зокрема, досягнуто домовленості стосовно укладення між двома відомствами Меморандуму про взаєморозуміння, підписання якого заплановано на 2022 рік. Також опрацьовуємо візит генерального директора Х. Кіпкосгі на чолі делегації Кенійського космічного агентства до України орієнтовно в другому півріччі 2022-го.

— Чи існує ймовірність перенесення посольства Кенії з РФ в одну з європейських столиць для реалізації діяльності дипломатичної місії в Україні?

— Це питання є одним з найбільш пріоритетних завдань посольства на сьогодні. Воно перебуває на опрацюванні кенійської сторони, і після завершення внутрішньодержавних процедур, сподіваємося, найближчим часом буде оголошено рішення уряду Кенії про покладення на Посольство Кенії в одній з європейських столиць функцій Посольства Кенії в Україні за сумісництвом.

— Ваша оцінка встановлення побратимських відносин між Одесою та Момбасою?

— Уже неодноразово наголошувалось, що розвиток українсько-африканських відносин є важливою складовою зовнішньої політики нашої держави. Зацікавленість у цьому процесі демонструється не тільки на рівні зовнішньополітичних відомств, а й на місцевому. Так, ще в 2019-му міська рада Одеси ухвалила рішення встановити побратимські відносини з урядом округу Момбаса. Незважаючи на всесвітню пандемію та складнощі, з нею пов’язані, сторонам вдалося домовитися і підписати договір про побратимство, що відбулося під час візиту офіційної делегації м. Одеса до м. Момбаса в січні 2020 року.

На мою думку, підписання, безумовно, сприятиме налагодженню та розширенню зв’язків між бізнес-колами міст-партнерів, взаємному розкриттю туристичного потенціалу, а також активізації культурних зв’язків. Водночас налагодження зв’язків між містами сприятиме пожвавленню відносин і між країнами в цілому. Відтак посольство позитивно оцінює встановлення побратимських відносин між Одесою та Момбасою. Крім того, ми підтримуємо встановлення побратимських відносин між іншими містами України та Кенії і, відповідно, працюємо на цьому напрямі.

— Державність України сьогодні є пріоритетною в нашій країні. Наскільки активна позиція посольства в цьому напрямі?

— 27 серпня 2021 року в приміщенні Посольства України в Кенії разом із українською спільнотою в Найробі та кенійськими друзями з урядових кіл і громадського сектору ми відзначили 30-ту річницю Незалежності України. 

Посольство було раде вітати почесних гостей з МЗС Кенії — Абабу Намвамбу, заступника міністра МЗС Кенії, і Гальма Бору, генерального директора директорату двосторонніх та політичних відносин.

Посол України в Кенії і заступник міністра МЗС Кенії Абабу Намвамба виголосили промови, у яких відзначили значні перспективи подальшого розвитку співпраці між країнами. Посол у своєму виступі, зокрема, зауважив, що всі виклики, з якими українцям довелося зіткнутися, зробили нас ще згуртованішими й змусили ще більше цінувати нашу свободу і любити Батьківщину.

За ініціативи Посольства України в Кенії спільно з волонтерськими осередками проводяться культурні заходи та акції, приурочені до визначних дат в історії України. Зокрема, організовувались спільні акції та виставки з нагоди Дня пам’яті жертв Голодоморів, а також широкого розголосу в ЗМІ набув проект «Намалюй Шевченка».

Офіційна статистика кількості та соціального складу українців у Кенії відсутня. За неофіційними даними, чисельність української громади сьогодні становить 300 осіб. В основному це трудові мігранти. Винятком є нечисленні українці, які виїхали в перші роки Незалежності України на постійне місце проживання і перебувають у шлюбі з громадянами Кенії. Найбільше українців проживає в містах Найробі та Момбаса.

У країні діє низка міжнародних благодійних організацій, що надають гуманітарну допомогу незахищеним верствам населення. Українці в Кенії також роблять свій внесок. Так, на заході Кенії в одному з найменш забезпечених регіонів країни діють волонтерські осередки, засновані українцями: «Transforming nations» у м. Какамега та «Місія сприяння» у м. Кісуму. Волонтерами здійснюється активна діяльність, спрямована на допомогу соціально не захищеним представникам місцевого населення, передусім дітям. Залучаючи до цієї діяльності кенійських урядовців та бізнесменів, активісти охоплюють практично всі верстви населення країни.

Організація «Transforming nations» заснована місіонером Михайлом Резніком у 2015 р. в м. Какамега, округ Кісуму. «Transforming nations» є однією з місій протестантського молодіжного руху.  На базі волонтерського осередку діють сиротинець та центр реабілітації для дітей вулиць. Загалом осередок опікується забезпеченням проживання, харчування та освітою 42 дітей, які проживають у сиротинці. Майже 100 безпритульних підлітків проходять програму реабілітації.

Осередок «Місія сприяння» у м. Кісуму заснований сім’єю українських місіонерів Ростиславом та Іриною Антонець. У рамках проекту діють програми, спрямовані на підтримку малозабезпечених сімей. Місія підтримує малозабезпечені сім’ї продуктами харчування та іншими необхідними засобами. 

Українці заснували і сиротинець «Daddy’s Home», що діє за принципом дистанційного усиновлення, а також у рамках діяльності осередку волонтери надають сприяння у здобутті середньої освіти місцевим дітям, які не можуть оплатити навчання.

— Андрію Івановичу, від «Голосу України» бажаю успіхів у вашій плідній дипломатичній діяльності й вручаю сувеніри від редакції.

— Спасибі за подарунки. Щиро зворушений увагою «Голосу України» — головної газети нашої країни.

Одеса — Найробі — Одеса.

На знімку: Надзвичайний і Повноважний Посол України в Кенії Іван Праведник з автором інтерв’ю В’ячеславом Воронковим (справа наліво).

Фото Оксани ЛІХОСТОВОЇ.