На сайті адміністрації Білого дому у вівторок уже з'явилася інформація, що реалізація спільного енергетичного проекту дозволить Румунії одержати передову технологію використання малих модульних реакторів, а США стане лідером у глобальній конкуренції при використанні нових енергетичних розробок. Бо малі модульні реактори стають важливим фактором у зниженні викидів вуглецю у довкілля.

Вашингтон і Бухарест планують побудувати з участю американської компанії NuScale Power, що виробляє малі модульні реактори, першу в Європі 12-модульну АЕС на території Румунії. Реалізація цього проекту на першому етапі дасть змогу створити у двох країнах шість тисяч нових робочих місць, а в майбутньому - до 30 тисяч.

Зараз багато країн зосереджують зусилля на розробці малих модульних реакторів для виробництва електроенергії з потужністю модуля до 300 МВт. Вони характеризуються поліпшеними показниками безпеки, більш низькими початковими капітальними витратами й придатні для когенерації і застосувань, не пов'язаних з виробництвом електроенергії, а також для монтажу у віддалених регіонах зі слабо розвиненою інфраструктурою та відкривають можливості створення синергетичних гібридних енергетичних систем, що поєднують ядерні й альтернативні джерела енергії, включаючи поновлювані. Ці реактори обладнані вдосконаленими інженерно-технічними засобами, можуть використовуватися в складі одномодульних чи багатомодульних станцій.

МАГАТЕ координує зусилля країн, які займаються розробкою різних типів ММР, добивається забезпечення конкурентоспроможності й надійного функціонування таких реакторів. США з будівництвом у Румунії АЕС із малим модульним реактором мають намір зайняти лідируючі позиції у Європі.