Про це повідомило Європейське медичне агентство. Посилена доза складається з половини дози первинної вакцинації. Її можна робити через 6—8 місяців після другого щеплення.

«На національному рівні органи охорони здоров’я можуть видати офіційні рекомендації щодо застосування бустерної дози, беручи до уваги місцеву епідеміологічну ситуацію», — зазначає ЄМА на офіційному сайті.

Поки в Європі готуються до третьої дози, в Україні рівень щепленого населення залишається низьким. Перша хвиля охочих спала. Наразі кількість вакцинованого населення двома дозами становить 16,9 відсотка. Однак в містах, де введено червону зону, спостерігається поліпшення статистики, щонайменше вдвічі, через запровадження обмежувальних заходів для невакцинованих.

Лікарі доказової медицини намагаються всіляко донести населенню, що вакцинація все ж потрібна і боятися потрібно чергової хвилі захворюваності на коронавірус, а не щеплень проти нього. Якщо вдаватися до світової статистики — маємо вражаючі показники. У країнах з високим рівнем вакцинації після вибуху штаму «Дельта» кількість захворювань звісно значно зросла, але показники летальних наслідків істотно зменшилися.

За приклад беремо показники Великої Британії, де наразі повністю вакцинувалися 68% населення. 25 січня 2021 року кількість захворювань на ковід становила 27 тисяч на добу, того самого дня померло понад 1200 осіб.

Через сім місяців, 28 серпня, число захворювань було таке саме, але кількість загиблих зменшилась у 10 разів — 112 випадків.

«Поява нового штаму прямо пропорційно залежить від кількості нових випадків захворювань. Умовно кажучи, що більше людей хворіють — то більше ймовірність неочікуваної мутації вірусу і появи нового штаму.

Індивідуальна вакцинація знижує ймовірність для конкретної людини захворіти на 70%, а колективний імунітет може практично припинити нові випадки хвороби», — повідомляє на своїй сторінці в Інстаграмі інфекціоніст, лікар доказової медицини Євген Щербина.

На тлі зневаги громадян до процесу щеплення маємо вражаючий спалах захворювань в Україні із середньою кількістю за останні сім днів — майже 23 000 хворих. Уже 15 областей перебувають у червоній зоні. Але повний локдаун у країні запровадять лише коли всі області попадуть до червоного рівня епідеміологічної небезпеки, як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час ефіру програми «Свобода слова».

Поки світ виробляє колективний імунітет до страшного вірусу і вправно бореться з його поширенням, США віднесли Україну до країн із найвищим ризиком зараження. Центри з контролю і профілактики захворювань переконують своїх громадян уникати поїздок зовсім або ж заздалегідь повністю вакцинуватися.

29 жовтня ситуація стала критичною. Кількість українців, які захворіли, рекордна — 27 тисяч, а летальних випадків — майже 600.