Усі громадяни, які зробили щеплення, отримують право на участь у ній. При цьому 80 призів вартістю до 2000 євро розігруються щотижня.

Міністерство охорони здоров’я країни, яке організувало лотерею для того, щоб охопити вакцинацією хоча б 70 відсотків населення, повідомило, що розіграш призів триватиме до кінця грудня. Крім цього, всі, хто потрапив у списки вакцинованих, зможуть виграти головну нагороду року — 20000 євро. Комп’ютерна система, до якої потрапляють усі, хто пройшов вакцинацію, визначить власника цього призу також 31 грудня.

А поки щотижня в ЗМІ оголошують імена переможців у лотереї. Звісно, з їхній згоди. При цьому зазначається, що такий хід міністерства відіграв свою роль — минулої п’ятниці до списку бажаючих взяти участь у розіграші призів було внесено 86 000 осіб, які зробили хоча б перше щеплення проти коронавірусу. Це — рекорд для Румунії.

Зазначається, що більшість тих, хто прийшов на пункти вакцинації, розгорнуті по всій країні, вибирали одноразову вакцину Janssen. Однак навіть ті, хто нічого не виграв, одержали ще одну перевагу — міжнародний «зелений сертифікат» дозволяє їм користуватися громадським транспортом, відвідувати торговельні центри, заклади громадського харчування.

Але й у цієї ініціативи міністерства з’явилися супротивники. Причому серед медиків. Деякі з них вважають: було б краще, якби ці кошти пішли на справжню профілактичну та інформаційну кампанію. Тоді б люди усвідомили індивідуальні й колективні переваги імунізації, а не переслідували лише корисливу мету. Але кількість вакцинованих, що зростає з кожним тижнем, свідчить про те, що влада знайшла правильний хід для захисту колективного здоров’я нації.