На знімку: ось такі вагони серії «Tram2000» Цюріх передасть Вінниці.

Нині місто уже використовує для перевезення пасажирів понад сто трамваїв з альпійської країни.

Протягом тижня (1-6 листопада) у Вінниці перебуватиме делегація представників компанії зі Швейцарії, що є консультантом проекту «Цюріхські трамваї для Вінниці». Ознайомляться з можливостями транспортної компанії прийняти, експлуатувати і обслуговувати чергову партію трамваїв.

- Перше, на що ми звернули увагу, коли прибули до Вінниці, це були наші швейцарські трамваї, - зазначив з усмішкою на обличчі представник компанії - консультанта проекту Мартін Хефлігер. - Одразу захотілося проїхатися у вагоні. Цим трамваям 55 років, але вони в дуже хорошому стані, зберегти їх так непросто. Пізніше, під час прогулянки містом, бачили, як працює мережа громадського транспорту. Я особисто ще більше відзначив для себе позитиву порівняно з тим, що бачив у Вінниці раніше.

Пан Хефлігер висловив упевненість, що друга фаза проекту ще більше поліпшить громадський транспорт у Вінниці. Про це гість говорив під час зустрічі у міськраді з керівниками міста і представниками комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія». Обговорювали результати першої фази проекту.

Нагадаємо: впродовж п'яти років (2006-2011) місто отримало 116 трамвайних вагонів зі Швейцарії. Їх передали майже безплатно в рамках співпраці урядів двох країн і Вінницької міськради.

Заступник міського голови Вінниці Микола Форманюк нагадав, що у грудні 2020-го Вінниця підписала угоду про продовження проекту «Цюріхські трамваї».

- Наприкінці жовтня нинішнього року в нашому місті побував Клод Вільд, посол Швейцарії в Україні і Молдові, обговорювали деталі продовження проекту «Цюріхські трамваї», - повідомив Микола Форманюк. - Відзначаємо позитивну динаміку у вирішенні питання, віримо у плідну співпрацю, як це було під час першої фази проекту.

Загалом місто може отримати 70 вагонів «Tram2000», виробництва кінця 80-х років минулого століття. Першу партію із 35 вагонів заплановано передати у наступному 2022 році. Рішення про другу чергу швейцарці прийматимуть після оцінки ефективності реалізації першої частини угоди.

Координаторка проектів Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Анна Кузнєцова зазначила, що трамваї стали початком співпраці Швейцарії і Вінниці. Адже після того місто реалізувало низку успішних проектів у галузі енергоефективності. Така співпраця продовжується дотепер.

- Вінниця - одне з тих міст, де ми яскраво бачимо реальні результати наших спільних проектів, - наголосила Анна Кузнєцова. - Отримані трамваї сприятимуть вдосконаленню системи громадського транспорту, дадуть можливість зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу.

Довідково

Загальний бюджет проекту «Цюріхські трамваї для Вінниці» - 3,55 млн швейцарських франків, або понад 100 млн грн. Внесок швейцарської організації SECO становитиме 3,2 млн франків, цюріхської транспортної компанії VBZ - 50 тис. франків, Вінницької міськради - 300 тис. франків. Причому вінничани витратять свою частку коштів на адаптацію трамваїв до українських стандартів, підготовку їх до роботи та обслуговування.

Інформація до роздумів

У Вінницькій транспортній компанії кожен охочий може замовити для себе чи компанії трамвайний вагон для поїздки по міських маршрутах. Такою послугою найчастіше користуються іноземні туристи, зокрема з Цюріха. «У трамваях у Вінниці Wi-Fi є, а у Цюріху - нема», - такий запис зробив на своїй сторінці у Фейсбуці після повернення з Вінниці один зі швейцарських туристів.

Фото з відкритих джерел.