Спільну заяву підписали на кліматичних переговорах COP26 очільники країн, на частку яких загалом припадає 85 відсотків світових лісів, інформує «Радіо Свобода».

Серед них Бразилія, Індонезія і Демократична Республіка Конго, в яких — одні з найбільших лісів у світі, що перебувають під загрозою знищення.

Цього ж року винищення лісів скоротилося вже на 30%, що є великим кроком, але недостатнім для істотної зміни в регулюванні клімату на планеті.

На обговорення винесли і питання підтримання боліт, насамперед торф’яних. Біологи стверджують, що саме вони містять в собі вдвічі більше вуглецю, аніж будь-які лісові екосистеми світу. Вчені наголошували на важливості болотяних екосистем, які протидіють парниковому ефекту. Ці ландшафти з надмірним зволожуванням поглинають вуглекислий газ із навколишнього середовища. Утворюється ніби природний «холодильник», який, відповідно, допомагає охолоджувати планету.

Звичайно, на порядку денному конференції згадувалося і питання метанової загрози. Нагадаємо, що цей газ здійснює у 30 разів більший вплив на парниковий ефект, аніж вуглекислий. Скорочення його викидів зробить великий внесок у декарбонізацію енергетичного сектору. Майже 90 країн вже долучилися до Глобальної ініціативи, за якою до 2030 року необхідно зменшити викиди метану на 30% від рівня 2020-го. На жаль, Китай, Росія та Індія відмовилися підписувати угоду, але ж саме вони входять до п’ятірки найбільших джерел викиду метану.

Під час зустрічі представники країн обговорювали і виділення щороку 100 млрд доларів країнам, які розвиваються і перебувають на етапі переходу на зелені джерела енергії. Керувати цією місією будуть Канада і Німеччина.

Президент США Джо Байден у свою чергу переконаний, що Америці вдасться зменшити викиди парникових газів щонайменше наполовину (50—52%) порівняно з 2005 роком. Він закликав усіх брати приклад із США.

Очільник КНР Сі Цзіньпін відмовився брати участь у конференції у Глазго, але направив листа, в якому описав рішучу підтримку Китаю у питанні зменшення викидів парникових газів в атмосферу. За його словами, Пекін робить усе можливе, аби стримувати розвиток високого енергозастосування і високий рівень викидів. Водночас у країні ще й активно розвивають відновлювані джерела енергії.

До речі, приклад енергоефективності подають й учасники конференції у Глазго. Вони відмовилися від власних автомобілів, а для пересування містом використовують двоповерхові електроавтобуси.