Болгарські ЗМІ повідомили, що компанія ICGB AD, що прокладає газопровід із Греції до Болгарії, яким має йти в повному обсязі природний газ із Азербайджану, приступила до останніх випробувань інфраструктури уздовж траси газопроводу.

«Усі основні роботи з будівництва інтерконектору Греція — Болгарія тривають високими темпами. У другій половині жовтня почалися перші гідравлічні випробування інфраструктури на території Греції. Невдовзі вони розпочнуться і на території Болгарії», — повідомили із прес-служби компанії ICGB AD. І зазначили, що переступити цей процес і ввести газопровід в експлуатацію неможливо. Гідравлічні випробування є одним з найважливіших етапів тестування прокладених труб і дають змогу перевірити, чи повністю газопровід відповідає технічним параметрам безпеки й чи відповідає якість матеріалів усім європейським вимогам.

ЗМІ нагадують, що компанія «Булгаргаз», яка займається постачанням природного газу до Болгарії, уже підписала з азербайджанськими колегами довгостроковий контракт на постачання з родовища «Шах Деніз-2» одного мільярда кубометрів блакитного палива щорічно. А потужності нового газопроводу дозволять на першому етапі прокачувати по ньому три мільярди кубометрів газу. За необхідності їх можна буде довести й до п’яти мільярдів.

На останньому засіданні державної Комісії з енергетичного й водного регулювання, на якому обговорювалося встановлення ціни на природний газ на листопад, її голова Іван Іванов повідомив, що вартість газу з Азербайджану вчетверо нижча тієї, за якою Болгарія купує його в російської компанії «Газпром експорт». І зауважив, що технічні можливості зараз дозволяють імпортувати з Азербайджану тільки 350 мільйонів кубометрів газу з погодженого одного мільярда, тому Болгарії доводиться докуповувати відсутню кількість у російської компанії й, звісно, переплачувати за нього.

Директор «Булгаргазу» Ніколай Павлов пояснив, що на цьому етапі Болгарія не може вільно вибирати, звідки й коли імпортувати природний газ. Тому через незавершене будівництво інтерконектору Греція — Болгарія поки що імпортує газ із родовища «Шах Деніз-2» альтернативним маршрутом, погодженим з Азербайджаном. Керівник «Булгаргазу» запевнив: коли буде здано в експлуатацію новий газопровід, то «всі цінові переваги азербайджанського газу підуть на користь споживачам». І їм справді доведеться платити значно менше.

Він також повідомив, що після місячних переговорів з «Газпром експортом», під час яких владнали деякі спірні питання, російська компанія погодилася знизити ціни на газ для Болгарії. І 1 листопада він трохи подешевшав.

ТЕЦ і газорозподільні компанії зможуть його купувати на 0,70 євроцента дешевше, ніж у жовтні. Ніколай Павлов заявив, що не може розкривати суті переговорів, бо сторони домовилися про їх конфіденційність. Він лише повідомив, що росіяни пішли на зниження цін для Болгарії з урахуванням цін на європейських газових хабах, що змінилися, а також згоди закуповувати в «Газпром експорту» додаткові обсяги газу. Керівник «Булгаргазу» попросив тільки в жодному разі не називати це подарунком росіян. І не виключив імовірності зниження ціни на газ і в грудні.

Експерти попередили болгар, що, незважаючи на зниження вартості газу, з 1 січня 2022 року очікується зростання цін на центральне опалення, гарячу воду й електрику. За прогнозами, за тепло в домівках їм доведеться платити на 20 відсотків більше, а за електрику — на 8—10 відсотків.