Деякі громадяни назвали їх каральними. Але міністр охорони здоров’я Танос Плевріс у відповідь заявив, що так можуть говорити невігласи, які не знають сили нового штаму вірусу й не знайомі з епідеміологічною обстановкою у країні.

А вона загрозлива: за останню добу було зареєстровано 6700 нових випадків зараження, 434 пацієнтів — у реанімаційних відділеннях на інтубації. Тривожить і кількість померлих — 59 осіб, більшість із яких не були вакциновані.

У таких умовах система охорони здоров’я, лікарі, медсестри, санітари перебувають на межі фізичних можливостей. Днями грекам показали по одному з каналів телебачення, як завідувач відділення для заражених COVID лікарні в місті Лариса під час інтерв’ю почав непритомніти в прямому ефірі. Йому знадобилася медична допомога колег, які одразу поставили діагноз — величезна втома. І таких медиків, які працюють і вдень, і вночі, сотні, якщо не тисячі.

Тому всіх громадян закликали не тільки до обережності, а й дотримуватися нових обмежень, які найбільше стосуються тих, хто не зробив щеплення. З 6 листопада працівники державного й приватного секторів, які не мають «зеленого сертифіката» про вакцинацію, повинні щотижня перед приходом на робочі місця зробити два тести за свій рахунок. Людей без такого медичного документа охорона впускатиме лише в продуктові магазини, аптеки й церкви. Для власників кафе, ресторанів, клубів, магазинів чи барів штраф за недотримання встановлених заходів збільшується удвічі — до 5000 євро, а заклади зачинятимуть на 15 днів для профілактики. Їх внесуть в «чорний список» поширювачів коронавірусу, який регулярно обновлятиметься. Громадяни повинні знати, хто не піклується про їхнє здоров’я і де вони можуть легко підхопити COVID-19. Влада пообіцяла нещадно штрафувати спортивні клуби, уболівальники яких порушують установлену дистанцію на трибунах і не надягають маски.

Міністр охорони здоров’я Танос Плевріс запевнив, що обмеження й штрафи — не самоціль. «Основною зброєю проти пандемії є тільки вакцина», — заявив він. І нагадав, що всі, хто зробив останнє щеплення шість місяців тому, повинні зробити й третє, що посилює імунітет й дає додаткову гарантію безпеки. За останнім даними міністерства, у Греції вакциновано 63 відсотки громадян, що не гарантує колективного імунітету.