Йдеться про інцидент, що мав місце у ніч з 1 на 2 листопада, коли польські військовики виявили трьох чоловіків, з автоматичною зброєю та одягнених у військове обмундирування без розпізнавальних знаків, котрі встигли проникнути на територію Польщі на 200 метрів. При наближенні польських силовиків порушники демонстративно перезарядили зброю і відійшли на територію Білорусі.

«Це перший такий небезпечний інцидент з боку білоруської сторони, але ми усвідомлюємо, що такі або схожі інциденти матимуть місце у майбутньому. Наша реакція мусить бути жорсткою, але водночас не можна призвести до ескалації і так небезпечної ситуації на кордоні. Багато що вказує на те, що білоруська сторона розраховує на нашу наступальну реакцію, щоб використовувати це для пропагандистських заходів», — наголосив прес-секретар міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин.

До польського МЗС у середу викликали тимчасового повіреного Білорусі у Польщі, якому було висловлено рішучий протест та заявлено, що такі дії Варшава «не буде толерувати». Як наголосив заступник глави зовнішньополітичного відомства країни Піотр Вавжик, уряд налаштований рішуче, аби всіма засобами захищати кордон Польщі і ЄС та у співпраці з партнерами з ЄС та НАТО відбивати будь-яку атаку на кордон. Офіційна Варшава переконана, що це була провокація людей, пов’язаних з режимом Олександра Лукашенка. Ці дії в Польщі сприймають як «тестування того, наскільки щільний» її кордон. Керівник прикордонної служби Польщі надіслав своєму білоруському візаві листа з проханням пояснити цю ситуацію.

Речник Європейської комісії Петер Стано заявив, що випадок на кордоні є «порушенням території суверенної держави». У Єврокомісії наголосив: якщо цей інцидент підтвердиться, це означатиме чергову провокацію режиму Олександра Лукашенка проти Європейського Союзу. У Єврокомісії запевнили, що «ЄС регулярно оцінює ситуацію на кордоні з Білоруссю».

Водночас у міноборони Польщі повідомили, що вчора білоруські військові погрожували застосуванням зброї польському патрулю, який прибув, аби протидіяти нелегальному переходу кордону організованою групою мігрантів у складі понад 250 осіб, яка скупчилася біля захисної огорожі на польському кордоні. «Військові не піддалися на провокацію», натомість дії білоруських солдатів були як спроба ескалації ситуації, а також намаганням приховати факт переходу на територію РП групи мігрантів, читаємо на сторінці польського міноборони у Твіттері.

Від початку серпня цього року польські прикордонники зареєстрували понад 30 тисяч спроб нелегального переходу державного кордону з боку Білорусі, зокрема понад 16 тисяч — у жовтні. За цей період польські поліціянти затримали на території країни понад 4,3 тисячі нелегальних мігрантів та 231 «кур’єра», які своїми автомобілями перевозили мігрантів далі на Захід.

До речі, вчора набув чинності закон про будівництво захисної інфраструктури на польсько-білоруському кордоні, яка має убезпечити країну та ЄС від напливу мігрантів.