150 літ в цьому селі розвивались чотири культури: українська, німецька, єврейська та польська.

У селі Підгайчики, що біля Львова, дорогою на Золочів та Тернопіль, урочисто відкрили оновлену туристичну локацію «На Унтервалю». Це музейно-культурний центр, що показує мультикультурне минуле галицького села.

Нова інтерактивна локація розказує про унікальне поєднання в одній громаді чотирьох культур.

Тутешні активісти створювали інтерактивну експозицію чотири місяці, а предмети побуту, культові речі, меблі, стародруки збирали аж три роки. Загалом у фонді музею — понад 100 унікальних експонатів.

Музейно-культурний центр у Підгайчиках — це простір, що об’єднує музей, громадський культурний центр, подієвий майданчик та мистецьку галерею у коморі. Тут є інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучає гостей до взаємодії, фотозона з використанням предметів спадщини.

Керівник проекту Станіслав Клосовський (на знімку) зазначає: «Цей простір цінний тим, що ми не просто зберігаємо минуле, але також формуємо сучасну культуру. Принаймні намагаємося в нашому регіоні бути промоутерами сучасно-культурного розвитку та привносити якісь культурні тенденції».

Команда проекту облаштувала професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію, аудіогід українською, німецькою та англійською мовами.

Привітала команду музейників директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Гаврилюк:

«Люди, які знають і бережуть свою історію, мають майбутнє. Цей культурний центр унікальний, бо кожна деталь тут зроблена з любов’ю і світлою пам’яттю про людей. У цьому музеї зібрані не лише експонати, а цілі людські долі. Дякую команді за виконану роботу і за той незгасний ентузіазм, з яким беретеся до справи», — зазначила Ірина Гаврилюк.

Проект реалізовано в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Довідково

До 1939 року на території сучасних Підгайчиків було два поселення: українські Підгайчики та німецький Унтервальден. Там по сусідству мешкали українці, німці, євреї та поляки. Під час Другої світової війни примусово виселили німців та поляків, а євреїв знищили під час Голокосту. Відтоді майже 40% села стояли пусткою.
Радянська влада Унтервальден перейменувала в Підлісне, а потім приєднала до села Підгайчики. Релігійні споруди німців, євреїв та поляків знищили або перетворили на склади та майстерні, а в їхні будинки поселили депортованих українців. Етнічний склад села та регіону кардинально змінився. Понад 50 літ колишні мешканці не могли повернутися додому. Мультикультурний дискурс Галичини знову став актуальним у 2010-х. З 2016 року Підгайчики відвідують нащадки примусово виселених німців. Тоді ж розпочалась ініціатива з порятунку давнього німецького кладовища, що переросла у створення локального музейно-культурного центру.


Львів.

Фото надано організаторами.