Премію влітку нинішнього року заснувала міська рада для вшанування пам’яті та популяризації творчості видатного земляка.

Автор «Берегині» своє творче життя присвятив вивченню народних звичаїв, традицій і обрядів, пізнанню духовної культури наших предків. Літературною премією імені Василя Скуратівського нагороджують письменників за високохудожні твори українською мовою, які утверджують духовні цінності українського народу, співзвучні настроям любові до рідного краю, вихованню національної свідомості. Її присуджуватимуть щороку до дня народження відомого народознавця, етнографа і письменника у двох номінаціях: «Художня література» і «Народознавство». Грошова винагорода — дві тисячі гривень.

Цьогоріч твори претендентів на премію надійшли не лише з Малина, а й з Києва, Житомира, Мелітополя, Миколаєва і Бердичівщини.

Рішенням оргкомітету першим лауреатом премії імені Василя Скуратівського в галузі художньої літератури став письменник, публіцист, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський — за книжку «Час фарисеїв і героїв».

А в галузі народознавства премії удостоєний відомий фольклорист, етнограф, літературознавець, письменник, провідний науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики Інституту мовознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України Микола Дмитренко —за книжку «Актуальна фольклористика».

Житомирська область.