Клініки занепокоєні напливом таких пацієнтів. Міністерство охорони здоров’я заявило про четверту хвилю пандемії.

За даними Інституту вірусології імені Роберта Коха, щодоби в країні захворює понад 30 тисяч осіб, більш як дві тисячі перебуває у тяжкому стані, що є найвищим показником після літа. Упродовж тижня від ускладнень, спричинених ковідом, померло 666 осіб. Щоправда, смертність трохи нижча, ніж під час попередніх трьох хвиль коронавірусу.

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан заявив, що країна нині переживає масову пандемію... невакцинованих. За його словами, якби більше людей зробили щеплення, то у відділеннях інтенсивної терапії було б менше пацієнтів з ковідом. «Пандемія не тільки ще триває — потужно наступає четверта хвиля, і вона масштабна, — попереджає глава відомства охорони здоров’я. — Це, як і раніше, вимагає пильності — й державних заходів безпеки, й кожної людини. Кількість захворювань зростає, а також і летальних випадків, і пацієнтів у палатах інтенсивної терапії, — заявив Шпан під час прес-конференції.

За його словами, влада вбачає кілька пріоритетів у боротьбі з коронавірусом. Це — збереження низки обмежувальних заходів, перебування людей у медичних захисних масках у певних місцях, дотримання дистанції. А також тестування відвідувачів у будинках для людей похилого віку та збільшення кількості бустерних щеплень. Третю (бустерну) дозу вакцини Comimaty, розроблену німецькою компанією BioNTech та американською корпорацією Pfizer, рекомендовано лише для людей віком від 65 років, а також тим, у кого передбачається високий ризик тяжкого протікання COVID-19.

Фахівці Інституту імені Роберта Коха, котрі стежать за розвитком ситуації, занепокоєні тим, що значна частка громадян Німеччини ще й досі вичікують зі щепленням: кількість повністю вакцинованого населення за останній місяць не змінилася і становить 66 відсотків. І це при тому, що в країні запроваджена обов’язкова вакцинація для деяких професій.

Тим часом 25 листопада добігає кінця термін надзвичайної ситуації, запровадженої у ФРН у зв’язку з пандемією коронавірусу. Вона діяла майже 19 місяців — з 28 березня 2020 року. Утім, інформації про її скасування ще не оприлюднено.

Берлін.