Паралельно з набуттям чинності законом про будівництво «заслону» на польсько-білоруському кордоні в четвер Міністерство внутрішніх справ і адміністрації (МВСіА) представило деталі інженерної і технічної складових захисної інфраструктури.

Цьому була присвячена спеціальна прес-конференція очільника МВСіА Маріуша Камінського за участі заступника головного коменданта Прикордонної служби та уповноваженого з питань підготовки і реалізації захисту державного кордону.

Міністр поінформував, що інженерно-технічний «заслон» на кордоні не є польським ноу-хау, а це — результат аналізу схожих засобів захисту від нелегальної міграції, що вже діють у майже 60 країнах, зокрема в США, Греції, Іспанії, Болгарії, Угорщині та Словенії, з якими Варшава вела консультації з цього приводу.

М. Камінський наголосив, що заслін, який постане на кордоні з Білоруссю, є «символом рішучості Польської держави в питанні обмеження масової, нелегальної міграції на територію країни». А потреба в його будівництві спричинена не природними причинами, а елементами гібридної війни, яку веде білоруський режим.

Анонсовані споруди протяжністю 187 км постануть уздовж кордону з Білоруссю, що проходить суходолом на території Підляшшя. Натомість територію Люблінщини, де кордон проходить по річці Західний Буг, захищатимуть «іншими методами».

Основою огорожі стануть 5-метрові металеві стовпи, які кріпитимуться на звичайному бетонному фундаменті, але в місцях, де цього вимагатимуть ландшафтні умови, додатково укріплюватимуться палями. Повна висота огорожі становитиме 5,5 м, оскільки вона буде «увінчана» півметровими котушками з колючого дроту. До речі, підходи до огорожі з боку білоруського кордону також будуть додатково викладені котушками з колючого дроту.

Проте це лишень половина «заслону». Його другою суттєвою складовою стануть сучасні електронні системи управління кордоном — датчики руху та камери нічного й денного спостереження.

Додатковим підсиленням мають стати також 750 нових ставок у Прикордонній службі, які виділив уряд для «підсилення східного кордону».

Керівник МВСіА додав також, що уряд уважно аналізує ситуацію на кордоні з Росією та Україною, де «також можуть бути проблеми», до яких Варшава «мусить бути готова».

На запитання журналістів: «Чи уряд передбачає можливість зведення такого типу бар’єрів також на інших ділянках кордону?» М. Камінський заявив, що в його відомстві думають над сильним професійним забезпеченням охорони усього східного кордону. При цьому уточнив, що мається на увазі не лише Калінінградська область (кордон з Росією. — Ред.), а й кордон з Україною. А от рішення щодо того, який вигляд матиме цей захист і чи буде він у формі інженерних споруд, за словами міністра, «залежатиме  від розвитку ситуації на цих кордонах».

Тим часом уже невдовзі МВСіА розпочне переговори з 10 обраними фірмами — лідерами будівельного ринку в Польщі, аби вже в грудні розпочати будівництво «заслону», яке має йти швидкими темпами та, як запевнив міністр, буде закінчене на білоруській ділянці до кінця першого півріччя наступного року.