Через те, що жодна з німецьких партій— переможниць на виборах у Бундестаг 26 вересня не змогла набрати необхідної для парламентської більшості кількості голосів, їм довелося створювати коаліцію з соціал-демократів, «зелених» і лібералів — своєрідний «світлофор» (за кольорами політичних сил: червоний, жовтий, зелений). Це політичне об’єднання має сформувати уряд.

Коаліційні переговори стартували два тижні тому, але їх перебіг зберігався у таємниці. Проте невдовзі почала з’являтися інформація про те, що в цьому політичному сімействі справи просуваються не так успішно, як бажалося б.

Принаймні учасникам переговорів не вдається подолати серйозні розбіжності й виробити спільні підходи щодо багатьох проблем, розв’язати які вони обіцяли під час виборчих перегонів. Це не дає їм змоги вкластися у намічені графіки: 10 листопада мав бути готовий робочий варіант коаліційної угоди, узгоджені основні позиції, а відтак лідери політичних сил шукали б компроміси і «згладжували» б гострі кути. Якби так сталося, то 6 грудня Бундестаг уже проголосував би за нового канцлера.

І хоча над підготовкою коаліційної угоди працює 300 політиків із трьох партій, котрі об’єдналися у 22 робочі групи, їм поки що не вдається досягти бажаного результату, пише Spiegel online. А днями партії навіть узяли паузу в обговоренні головних питань.

І хоча ЗМІ мають не так уже й багато інформації щодо деталей основних консультацій, однак дещо все-таки просочилося. Мовчанку першими порушили «зелені», невдоволені тим, що їм не вдається досягти бажаної взаємодії з партнерами по коаліції — Соціал-демократичною партією Німеччини та Вільною демократичною партією. І хоча «зелені» не деталізують, про що не вдається домовитися, але агенція Reuters дуже швидко розклала суперечності по поличках. Це — питання захисту клімату, боротьби з пандемією коронавірусу, фінансів, відносини з Польщею, перспективи зберігання американських ядерних боєголовок на території ФРН.

А якщо додати до цього практично полярні розбіжності в підходах до «труби спотикання» — проекту «Північний потік-2», які можуть стати чималим гальмом для продовження консультацій, то сподіватися на швидке їх завершення — марна справа.

Політичні оглядачі вважають, що саме Партія зелених призупинила процес формування коаліційної угоди — з тим, щоб посилити тиск на партнерів, які не сприймають багатьох їхніх революційних рішень.

А ось лідер «зелених» Анналєна Бербок вважає, що не так важливо, скільки часу триватимуть переговори — чотири дні чи десять, адже закладається підмурок на наступні чотири роки роботи влади. На її думку, переговорний процес може продовжуватися аж до досягнення прийнятних результатів: «Нам потрібен новий федеральний уряд, який добиватиметься змін у цій країні. Котрий не тільки фіксує прогрес на папері, а й розв’язує проблеми на ключових напрямах. Тому ті кілька днів — плюс чи мінус у переговорному процесі — не мають вирішального значення для країни», — прокоментувала перебіг коаліційних переговорів лідерка «зелених».

Утім, не всі аналітики та політологи поділяють оптимізм Бербок. Чимало з них вважає, що виконання передвиборчих обіцянок «зелених» опинилося під загрозою зриву. Що може потягнути за собою зниження рейтингу цієї партії. А дехто навіть прогнозує «перемішування політичної колоди» із запасним варіантом — участю в коаліції… блоку ХДС/ХСС. Хай навіть він, на думку аналітиків, нині здається малоймовірним.

Тим часом «світлофорні» переговори тривають, тож не виключені сюрпризи та несподівані рішення. Та й, усупереч пригальмуванню ходу консультацій, за результатами багатьох опитувань громадської думки, самі німецькі громадяни сподіваються, що процес формування уряду не затягнеться надовго, й до Різдва вони отримають нового канцлера. На цю посаду, як і досі, претендує соціал-демократ Олаф Шольц, котрий нині виконує обов’язки віце-канцлера та міністра фінансів у кабінеті Ангели Меркель.

Берлін.