З урахуванням карантинних обмежень у ньому взяли участь понад 30 тисяч бігунів. Того самого дня в українському селищі Нью-Йорк, розташованому в Донецькій області — всього за кілометр від лінії фронту, стартувала ініціатива «Марафон, який ніхто не хоче бігти».

Проект створений, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до російської агресії на сході України. Відсьогодні кожен небайдужий може взяти в ньому участь та пробігти дистанцію — і в такий спосіб підтримати Україну.

Розпочали марафон п’ятеро людей, чиє життя нерозривно пов’язане з війною: військовий, волонтерка, медик, військовий журналіст та переселенка. Вони закликають долучитися до забігу весь світ.

Щоб підтримати Україну, кожен охочий може зареєструватись на марафон на сайті marathonnoonewantstorun. org. Цікаво, що долати всю марафонську дистанцію — 42,2 км — при цьому не обов’язково. Організатори закликають пробігти будь-яку відстань на підтримку нашої країни. Й зробити це можна у будь-якій точці земної кулі.

Кожен, хто зареєструється на марафон, отримає стартовий набір бігуна. Він міститиме стартовий номер з фактами про війну на сході України та листівки зі світлинами відомого українського фотографа Олександра Чекменьова, зробленими в українському Нью-Йорку. А згодом, окремо від стартового набору, учасники отримають медаль, яка містить частинку використаної гільзи зі сходу України. Медаль — подяка кожному, хто підтримує українців у їх щоденному марафоні за життя та свободу. Участь у забігу безкоштовна, а підтримка учасників — безцінна.

«Медаль — подяка кожному, хто підтримує українців у їх щоденному марафоні за життя та свободу. Участь у забігу безплатна, а підтримка учасників — безцінна. За кілька годин після початку кампанії пробігти марафон зареєструвалися понад 1000 людей з 15 країн світу», — розповіли в МЗС.

Що ж до американського марафону, то примітно, що серед його учасників були й українці. Народний депутат Ярослав Железняк на фініші сфотографувався з українським прапором та двома медалями (на знімку). Одна — фінішера нью-йоркського забігу, друга — «Марафону, який ніхто не хоче бігти». Донецьку медаль народний депутат віддав журналістам, які висвітлювали пробіг, аби вони донесли своїй аудиторії інформацію про війну на сході України. І це важливо, бо за перебігом нью-йоркського марафону стежили десятки тисяч любителів бігу по всій планеті.

Так, серед чоловіків-професіоналів інтриги не було. Кенійцеві Альберту Коріру за кілька кілометрів до фінішу вдалося вирватися уперед і стати недосяжним для своїх переслідувачів. А ось серед жінок боротьба виявилася запеклою усі 42,2 км. Кенійки Перес Джепчирчир та Віола Чепту й ефіопка Абабель Йешане на середині дистанції зуміли відірватися від суперниць, але потім жодна з трьох не йшла на ривок. Доля місць на п’єдесталі вирішилася на останньому кілометрі, коли олімпійська чемпіонка Перес Джепчирчир знайшла в собі сили для прискорення. Другою фінішувала Віола Чепту.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Ярослава ЖЕЛЕЗНЯКА.