Міністр охорони здоров'я Болгарії видав наказ, згідно з яким прикордонна влада повинна визнавати чинними так звані зелені сертифікати, видані в країнах, які не входять до Європейського Союзу. Чинним вважається документ, у якому зазначено дату вакцинації, найменування вакцини, її виробника, країну й назву компетентного медичного органу, що видав «зелений сертифікат». Також до країни можна потрапити з документом про те, що громадянин, який в'їжджає до Болгарії, уже перехворів на коронавірус, і з негативним результатом тесту.

У туристичній галузі схвалили такий крок міністерства охорони здоров'я і почали приймати заявки на бронювання готелів для зустрічі Нового року в Болгарії.

Ініціативність і оперативність проявила одна з туристичних фірм, яка після консультацій з експертами міністерства розробила специфічний ексурсійно-оздоровчий тур. Тим, хто прилетів до Софії з негативним результатом антигенного чи PCR-тесту, пропонують зробити щеплення однокомпонентним препаратом Johnson & Johnson і отримати міжнародний зелений сертифікат, який дає право на в'їзд в інші країни Європейського Союзу.

Як повідомив журналістам керівник турфірми, триденним ексурсійно-оздоровчим туром зацікавилися її партнери з України, Росії, Білорусії та інших країн. Для них у ціну включено трансфери, медичну страховку ERV, проживання в готелі зі сніданками, а також безплатну вакцинацію в одному з медичних центрів Софії. «Ми проконсультувалися з медиками, які займаються вакцинацією, і вирішили запропонувати таку можливість нашим клієнтам як додаткову опцію... На такі тури є попит й інтерес до щеплення цією вакциною. Вона дає змогу одержати міжнародний сертифікат, що відкриває можливість для поїздок до інших країн ЄС», - повідомив він. І додав, що процедура імунізації триває максимум півгодини, після чого турист одразу отримує сертифікат англійською мовою. І може далі знайомитися з болгарською столицею за пропонованою екскурсійною програмою чи відпочивати в готелі.